Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ben je verzekerd wanneer je huisdier schade maakt?

Photo: Getty

Het is alweer bijna zover: dierendag! Op 4 oktober geven veel huisdierhouders hun dieren wat extra aandacht. Het nemen van een huisdier is natuurlijk gezellig, maar tegelijkertijd kan het ook vragen meebrengen. Want wat doe je als je huisdier schade maakt? Ben je daar dan wel voor verzekerd?

Of je verzekeraar schade vergoedt verschilt sterk per situatie. Daarom zetten we een aantal scenario’s voor je op een rij.

Scenario 1: jouw huisdier veroorzaakt schade bij een ander

Het kan gebeuren dat jouw huisdier schade aanricht bij een ander. In dit geval ben jij aansprakelijk, omdat je de eigenaar bent van het dier. Gelukkig ben je voor de meeste van dit soort schades verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering. Overigens is het wel van belang dat de schade niet opzettelijk is aangericht. Je hebt alleen recht op een vergoeding wanneer je huisdier door zijn eigen gedrag schade veroorzaakt.

Scenario 2: jouw huisdier veroorzaakt schade bij jou

Stel je voor: je kat krabt je gordijnen kapot of je hond kauwt aan de poten van je gloednieuwe tafel. Grote kans dat je inboedelverzekeraar dit niet vergoedt. De meeste verzekeraars zien het nemen van een huisdier namelijk als eigen keuze en dus ook als eigen verantwoordelijkheid. Je kon van tevoren verwachten dat het dier voor schade zou zorgen.

Hoewel de meeste inboedelverzekeraars dit soort schade dus niet vergoeden, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo verzekeren Hema, ING en ZLM dergelijke schades wel en verbinden enkele andere verzekeraars er speciale voorwaarden aan. We adviseren je daarom om altijd de dekking van je inboedelverzekering te checken wanneer je een dier in huis neemt.

Scenario 3: schade aan jouw huisdier

Dit scenario is wat ingewikkelder dan de andere twee, omdat er veel verschillende vormen van schade kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een dier van een voorval moet herstellen, maar het kan ook gebeuren dat een dier overlijdt en een eigenaar met emotionele schade (affectieschade) achterblijft.

In het geval van herstel moet een rechter oordelen welke vergoeding redelijk is. Als het herstel van een huisdier mogelijk en verantwoord is, moeten verzekeraars de volledige herstelkosten vergoeden. Bij dit soort kosten kun je bijvoorbeeld denken aan medische kosten, reiskosten van het dier naar de dierenarts of speciale voeding. Wanneer een dier door een ongeval overlijdt, krijg je alleen de dagwaarde van het dier vergoed. Dit is doorgaans een stuk minder dan de kosten die optreden bij het herstel van een dier. Voor affectieschade (de eigenaar maakt het voorval en overlijden van het dier mee) worden geen vergoedingen uitgekeerd.

Uitzonderingen

Enkele uitzonderingen op de bovengenoemde scenario’s zijn wilde dieren en grote dieren. Voor wilde dieren is niemand aansprakelijk, wat betekent dat je de schade niet kunt verhalen en hoogstwaarschijnlijk zelf moet betalen. Voor grote dieren zoals bijvoorbeeld paarden geldt dat zij vaak niet binnen de standaard dekking van ‘huisdieren’ vallen.