Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toekomst van mobiele telefonie

We weten nog niet precies hoe mobiele telefoons er in de toekomst uit zullen zien en welke functies ze er nog bij krijgen. Wat we wel steeds meer zien, is dat er gewerkt wordt aan flexibele displays. Dat zijn displays die doorlopen aan de zijkant en /of achterkant van het toestel. Ook de vorm van de telefoons kan dan veranderen, want met een flexibel display kan er meer gevarieerd worden

Een nieuw concept: Phonebloks

Dit nieuwe concept werd voor het eerst gepubliceerd in 2013, op YouTube. Dave Hakkens presenteerde daar zijn idee van Phonebloks: blokken, oftewel onderdelen, van de telefoon die naar eigen believen kunnen worden toegevoegd of weggehaald. Stel dat u geen behoefte heeft aan een camera op uw telefoon, dan zou u die moeten kunnen verwijderen en er, bijvoorbeeld, een extra batterij aan toe moeten kunnen voegen. Zo kunt u uw smartphone zelf eenvoudig upgraden of kapotte onderdelen vervangen. Het is een interessant en innovatief idee. Dat vindt Motorola kennelijk ook, want die heeft al laten weten aan een soortgelijk concept te werken.

Een touchscreen aan de voor-, zij- en achterkant van de smartphone

Nokia is ook bezig met vernieuwende concepten. Zo hebben zij het idee ontwikkeld om een smartphone te maken die in zijn geheel bedekt is met een touchscreen, dus ook de zijkant en de achterkant.Dit komt ten dele overeen met het stokpaardje van Samsung: het flexibele beeldscherm. Dat wil zeggen dat zij het beeldscherm ook aan de zijkant van de telefoon willen laten doorlopen. Dat is niet alleen mooi, maar volgens Samsung ook heel functioneel: dan kunnen er aan de zijkant van de telefoon ook bedieningselementen en meldingen zichtbaar zijn.

Smartphone besturen met Thermal Touch 

Met termal touch hoeft u uw scherm niet eens meer aan te raken om de telefoon te besturen. Het systeem werkt op lichaamswarmte en er wordt op het moment onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid hiervan.

Smartphone wordt ook portemonnee

De meeste mensen hebben hun telefoon altijd bij zich. Als uw telefoon dan ook gelijk als portemonnee kan dienen, zou dat heel handig zijn, toch? Op NS-stations kunt u daarom al bedragen tot €25 betalen met uw mobiele telefoon. Deze ontwikkeling wordt ongetwijfeld verder uitgewerkt in de toekomst. Zo is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst wordt betaald met behulp van magnetische velden: als apparaten niet verder dan twee centimeter bij elkaar verwijderd zijn, dan kan een magnetisch veld informatie overdragen. Geld overmaken hoeft dan dus niet meer via WiFi of 3G/4G, maar dan via het magnetische veld van de telefoon en het betaalapparaat.

Smartphone als afstandsbediening

Het internet of things is in opkomst. Dat betekent dat steeds meer apparaten met elkaar communiceren. Nu is het al mogelijk om op afstand de thermostaat of de lampen thuis te bedienen, maar deze mogelijkheden zullen de komende jaren flink uitgebreid worden. De telefoon fungeert dan als een soort afstandsbediening.

De telefoon als leesbril

Sommige mensen hebben een beschermfolie over het scherm van hun telefoon. Nu hebben onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekt dat er met zo’n folie méér mogelijk is. De onderzoekers legden een plastic filter over het beeldscherm, met minuscule gaatjes erin. Ze maakten vervolgens gebruik van een algoritme, om het licht op de juiste manier door de gaatjes te laten komen. Afhankelijk van de oogafwijking van de gebruiker, moet dit algoritme worden veranderd, zodat het beeld wordt aangepast aan het zicht van de gebruiker.

Irisscan op smartphone

Samsung heeft een nieuwe manier van beveiliging bedacht voor de smartphone: de irisscan. Het is de bedoeling dat in de toekomst een telefoon kan worden ontgrendeld door middel van deze scan.

Smartphone opladen met water en lucht

De onderzoekers van het MIT zitten niet stil en ze hebben, naast de telefoon als leesbril, ook ontdekt dat regendruppels ‘een sprongetje maken’ als ze zich op waterafstotend materiaal bevinden tijdens condensatie. Hierdoor ontstaat elektrische lading, waarmee men in de toekomst wellicht telefoons zou kunnen opladen. Voordat het zover is, moet er nog veel onderzoek gedaan worden, maar het is zeker niet ondenkbaar dat het gaat lukken.

Overleg op afstand via smartphone met uw dokter of tandarts

Tegenwoordig kunt u uw oor laten bekijken met CellScope, een smartphone-hoesje met daaraan een otoscoop. U kunt met de EyeMitra ook uw oog controleren op de aanwezigheid van diabetes, of met de Oscan een foto nemen van uw gebit. Kan de tandarts alvast kijken hoe het ervoor staat. Ook deze toepassingen zullen worden uitgebreid en verbeterd in de komende jaren.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Toekomst van mobiele telefonie van Milles Studio/ Shutterstock.com