Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Daadwerkelijke internetsnelheid vaak lager

Internetproviders geven altijd aan hoe snel u data kunt up- en downloaden (bestanden van uw computer op internet zetten, of juist van internet op uw computer binnenhalen). Deze snelheid wordt aangegeven in Mb/s, wat staat voor Megabits per seconde. Hoe hoger het getal (20Mb/s of 40 Mb/s), hoe sneller uw internetverbinding werkt.

Let op: De snelheden die providers vermelden, zijn altijd de maximale snelheden! Of u deze internetsnelheid ook daadwerkelijk haalt, hangt van meerdere factoren af.

Zes redenen waardoor de maximale internetsnelheid niet wordt behaald:

 • Spyware en virussen: dit zijn de grootste veroorzakers van langzaam internet. Spyware is een verzamelnaam voor computerprogramma’s die informatie verzamelen en dat doorgeven aan derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over websites die u bezoekt. Deze informatie is voor sommige partijen interessant en er is veel geld te verdienen met de verkoop van deze gegevens. Spyware wordt daarom meestal door de makers zelf toegevoegd aan de software (programma’s) die u download. Het zijn vaak de gratis programma’s die spyware bevatten. Over het algemeen merkt u er niets van, behalve dat uw internet er traag van kan worden.
  Een virus is ook een programma, maar een hele specifieke variant. Deze programma’s nestelen zich in bestanden, waar ze vervolgens (veel) schade aanrichten. Een virus dat zich in uw besturingssysteem nestelt, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw computer niet meer goed functioneert. Omdat virussen zichzelf vaak verspreiden, meestal in grote aantallen via de mail, kan de internetverbinding trager worden. Lees hier tips hoe u dit oplost.
   
 • Verbinding netwerken: Als u internet via de kabel, dan deelt u deze verbinding met anderen die gebruik maken van dezelfde kabel. Dat is niet erg, maar het kan wel voor traag internet zorgen. Zie het als een snelweg: hoe drukker het is, hoe meer kans u heeft op vertraging.
   
 • ADSL/ VDSL: Met ADSL gebruikt u een modem om uw computer te verbinden met uw telefoonlijn. Een deel van de telefoonlijn wordt vervolgens gebruikt om te bellen en een deel om te internetten. Bij de opvolger VDSL wordt gebruikt gemaakt van glasvezel, maar deze kabels liggen niet tot in huis. Daarom is het bij deze beide varianten belangrijk hoe ver u van de wijkcentrale af woont: hoe verder weg, hoe trager uw internet. Test hier uw internetsnelheid.
   
 • Meerdere gebruikers: Als er meerdere internetgebruikers in huis zijn, dan wordt de snelheid verdeeld. Iedere gebruiker heeft dan een wat langzamere verbinding.
   
 • Instellingen of oudere computer: Soms kunnen de verkeerde instellingen ervoor zorgen dat uw computer trager wordt. Ook een oude computer is vaak trager dan een nieuw model. Bekijk hier tips voor de juiste instellingen.
   
 • WiFi: Door het gebruik van draadloos internet (WiFi) wordt uw verbinding soms trager. Bekijk hier tips om ook met WiFi snel te kunnen internetten.

Welke snelheid haalt mijn huidige internetpakket?

Bent u benieuwd welke upload- en downloadsnelheid u momenteel haalt? Meet hier eenvoudig de internetsnelheid die u momenteel behaalt.

Tips bij het kiezen van de juiste internetsnelheid:

 • Bent u op zoek naar een internetabonnement en twijfelt u tussen de verschillende snelheden en bijbehorende prijzen? Neem dan maar het goedkoopste! Een sneller (en dus duurder) abonnement is gauw geregeld. Het is echter veel lastiger om van uw te snelle abonnement terug te gaan naar een langzamer (en dus goedkoper) abonnement.
 • Een kabel- of glasvezelverbinding is sneller dan een verbinding via de telefoonlijn, maar meestal ook iets duurder.
 • Een kabel- of glasvezelverbinding is ook een goed alternatief als u met uw ADSL/VDSL-verbinding aan de snelheidslimiet zit.
  Vergelijk hier de pakketten. Onze financiële assistenten helpen u graag met het maken van de juiste keuze. Prettig geregeld. 

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage


 

Afbeelding: internetsnelheid van Tomislav Pinter/ Shutterstock.com