Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist mobiele telefonie in het buitenland

In het buitenland is mobiel bellen en internetten voorlopig nog duurder dan in Nederland. Op de website van uw provider kunt u hierover alle informatie vinden die u nodig heeft om goed voorbereid op reis te gaan. Maar wij hebben ook nog aantal tips voor u op een rij gezet:

1.Schakel uw voicemail uit

Als u in het buitenland gebeld wordt, dan betaalt u de kosten van dit gesprek. Dat geldt ook als iemand een boodschap inspreekt op uw voicemail. Als u de voicemail dus niet echt nodig heeft, dan kunt u ervoor kiezen om hem uit te schakelen tijdens uw verblijf in het buitenland.

2.Gebruik WiFi en vermijd dataroaming

Dataroaming betekent dat u in het buitenland internet en daarbij gebruik maakt van het netwerk van een lokale provider. Dat mag, maar deze provider rekent daar wel kosten voor. Die komen bovenop uw telefoonrekening en de kosten kunnen dan flink oplopen. Zorg daarom dat u toegang heeft tot WiFi, dan hoeft u niet te roamen. Denk erom dat u ook ‘data roamt’ als u (automatisch) uw e-mail synchroniseert of muziek streamt. In de instellingen op uw telefoon kunt u dataroaming eenvoudig uitschakelen.

Let op: Openbare WiFi-netwerken zijn niet zo betrouwbaar als netwerken die met een wachtwoord zijn beveiligd. De openbare netwerken kunnen makkelijker gehackt worden en daarom is het verstandig om geen inloggegevens, wachtwoorden of andere gevoelige informatie te versturen over een openbaar netwerk.

3.Bel zo min mogelijk 

Als u er zeker van wilt zijn dat u na uw vakantie geen torenhoge telefoonrekening krijgt, belt u dan zo min mogelijk. Vraag ook niet aan uw familie en vrienden of ze in plaats daarvan u kunnen bellen, want die kosten zijn ook voor u. U betaalt vanaf de Nederlandse grens tot aan uw vakantieadres. Als er een goede WiFi-verbinding is, kunt u wel Skypen: dat is dan gratis en nog persoonlijker dan bellen ook!

4.Gebruik WhatsApp of andere gratis berichtenservices

Een sms’je sturen kost in het buitenland ook meer dan in Nederland. Een sms ontvangen overigens niet, dat is kosteloos. Als u zelf berichten wilt versturen, kunt u het beste kiezen voor services die via WiFi werken: WhatsApp of Facebook Messenger. Als u via deze services (wel via de WiFi!) berichten verstuurt, kost het u niets.

5.Check of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk

Als u in Europa blijft, hoeft u zich geen zorgen te maken: alle toestellen zijn geschikt om in Europa te bellen of gebeld te worden. De meeste smartphones hebben een wereldwijde dekking, alleen sterk verouderde modellen kunnen niet overal op de lokale netwerken ‘aanhaken’. In Zuid-Oost-Azië en Latijns Amerika zijn soms andere netwerken in gebruik, dus als u daarheen gaat, is het handig om van te voren te checken of u daar kunt bellen. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Checklist mobiele telefonie in het buitenland van Alliance/ Shutterstock.com