Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel internet buiten Europa prijzig


Tegenwoordig valt mobiel internet in Europa binnen je bundel. Voor landen buiten dit werelddeel betaal je veel voor een bundel MB's. Providers buiten Europa rekenen wat ze willen.

Bij alle providers betaal je, op verschillende manieren, de hoofdprijs. € 5 voor 30MB en € 8,50 voor 100MB, bijvoorbeeld. Dit lijkt redelijk, maar de databundels zijn slechts 24 uur geldig. Je betaalt soms zo € 1 per MB en voor 50 MB € 29,99.
Providers zonder eigen netwerk zijn duurder: daar betaal je soms € 1,99 of € 7,50 per MB buiten Europa.

Reden hoge kosten
Waarom de kosten voor mobiel internet buiten Europa zo hoog zijn, is moeilijk te achterhalen. Providers spreken over meerdere oorzaken, bijvoorbeeld de afhankelijkheid van partners in landen waar de provider zelf niet actief is. Telecomaanbieders onderhandelen met elkaar over de prijs voor het toelaten van klanten op elkaars netwerk. Wat daarin meespeelt, is dat bijvoorbeeld ontwikkelingslanden en exotische bestemmingen weinig internationale internetkabels hebben. Ook maakt het uit of je als provider in meerdere landen actief bent of niet. Bijzondere regimes, zoals de minder democratische, kunnen vaak ook een reden van hoge kosten zijn. Dan wordt vaak de hoofdprijs gevraagd. Verder is het voor Nederlandse providers een uitdaging om een interessante deal te sluiten in landen waar slechts een provider met een goed netwerk bestaat.

Goed nieuws
Wel zit er beweging in de tariefonderhandelingen. De International Telecommunication Union (ITU) startte drie jaar geleden het initiatief 'Let's Roam the World', waarbij de ITU nationale toezichthouders, consumentenorganisaties en andere stakeholders bijeen brengt om oplossingen te vinden. In 2017 zijn de tarieven voor telefonie en mobiel internet in de meeste werelddelen gedaald, blijkt uit ITU-cijfers.

Tips voor kostenbesparing
Vind je, ondanks de dalende cijfers in 2017, mobiel internet buiten Europa toch nog te duur? Probeer dan zoveel mogelijk je kosten te beperken door de volgende tips in acht te nemen:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi. Zet 'dataroaming' (dit gebruik je als je in een ander land met je mobiele telefoon gebruik wilt maken van diensten van een andere provider) alleen aan als je wilt internetten.
  • Installeer een datateller om zicht te houden op je verbruik.
  • Kijk uit met foto's, video's en muziek.
  • Bezoek mobiele websites zo min mogelijk.
  • Update niet automatisch diverse diensten 

Bekijk sim-only abonnementen