Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Eis voor minimale snelheid mobiel internet in buitengebied


In een advies aan staatssecretaris Mona Keijzer staat dat de overheid een minimumsnelheid van mobiel internet in het buitengebied moet eisen. Staatssecretaris Keijzer staat achter het rapport.

Het advies volgt uit een onderzoek dat door bureau PA Consulting is uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De onderzoekers adviseren een minimumsnelheid voor mobiel internet te verplichten als de frequenties voor het 5G-netwerk worden geveild. Keijzer vindt snel vast en mobiel internet inmiddels een basisbehoefte te noemen. Momenteel zijn er nog steeds plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is. Bij de komende veiling van frequenties voor bijvoorbeeld 5G wil Keijzer daaraan werken. De frequentiekopers moeten al beloven dat ze 98 procent van Nederland gaan dekken met hun 5G-netwerken.

Hoog gegrepen

De onderzoekers stellen een minimumeis voor van een mobiele snelheid van 8 Mbit/s in 2022, op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Waarna in 2026 een snelheid van 10 Mbit/s in te voeren. Dat doel is internationaal gezien enorm hoog gegrepen. Wanneer aan die minimumeis gehoor wordt gegeven, zou het betekenen dat de mobiele internetsnelheid voor Nederlanders op gemiddeld meer dan 100 Mbit/s kan komen. In het voorjaar hoopt Keijzer de precieze dekkingseisen bekend te maken. Samen met telecomaanbieders bekijkt het kabinet ook hoe het bereik in woningen en bedrijven kan worden verbeterd.