Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Binnen EU net zo snel internet als thuis


Sinds juni 2017 betaal je net zoveel als in Nederland (gewoon uit je bundel), wanneer je binnen de EU je nationale bundel gebruikt. In de praktijk blijkt dat providers de kosten proberen te drukken door een slechtere internetverbinding in het buitenland te leveren. Als het aan Autoriteit Consument en Markt (ACM) ligt, komt daar spoedig een einde aan.

Telecomproviders verrekenen het verbruik in het buitenland (roaming genoemd) onderling. Voor hen is het goedkoper wanneer je hun eigen netwerk gebruikt, in plaats van een buitenlands netwerk. Als je een buitenlands netwerk gebruikt, moet je provider de betreffende provider in het buitenland betalen. Om die kosten te drukken, bieden sommige providers over de grens geen 4G, maar 3G of 2G aan internetsnelheid aan. Wanneer je niet snel internet hebt, zul je geen GB’s aan internet verbruiken, waardoor lagere kosten zijn te maken.

Dezelfde snelheid

De ACM zorgt ervoor dat dit niet meer kan. Een consument moet overal binnen de EU dezelfde internetsnelheid kunnen verkrijgen als in Nederland in de bundel is meegenomen (‘roam like at home’), mits dat mogelijk is. In sommige landen is nog geen volledige 4G-dekking. Providers, die zich schuldig maken aan het toeknijpen van de snelheden, hebben tot halverwege februari om het in orde te maken. Mocht er geen gehoor worden gegeven aan de oproep van ACM, kunnen er maatregelen worden getroffen, zoals bijvoorbeeld boetes opleggen.