Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Netwerken en dekkingen mobiele telefonie

Als u iemand wilt bellen, maakt uw telefoon eerst contact met het netwerk van GSM-masten. Hier wordt dan automatisch bepaald welke mast het dichtst bij u staat en welke mast nog ruimte heeft om een gesprek door te sturen. Als de juiste mast gekozen is, kunt u verbinding maken met een andere telefoon en het gesprek beginnen.

GSM netwerken 

Deze worden op verschillende manieren gebouwd: als sternetwerk of als ringnetwerk. Bij een sternetwerk gaat er naar iedere mast één kabel. Als deze kabel stuk is, werkt de mast dus ook niet meer. Bij ringnetwerken ligt om alle masten nog een extra kabel die de masten met elkaar verbindt. GSM-netwerken zijn altijd ringnetwerken.

GSM-mast met een verbinding via de ether

Een GSM-mast kan ook nog verbonden zijn met andere masten via de ether. Deze kan de functie van een kabel overnemen, als die niet meer werkt. De mast zendt dan radiosignalen uit naar een andere mast, die het gesprek dan weer via zijn kabel naar de centrale stuurt. Bij slecht weer kunnen de radiosignalen echter verstoord worden, waardoor de kwaliteit van de verbinding minder goed kan zijn.

GSM providers in Nederland

In Nederland hebben we drie grote telefoonproviders (aanbieders) met een eigen GSM-netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere aanbieders, zoals Hi, Ben en Telfort, die geen eigen netwerk hebben. Zij maken gebruik van het netwerk van één van de grote drie. Als klant merkt u daar eigenlijk niets van, want u heeft dezelfde dekking als een klant van een grote provider. Zo maakt Telfort bijvoorbeeld gebruik van het netwerk van KPN. Dat betekent dus  dat de klanten van Telfort dezelfde dekking hebben als de klanten van KPN.

Dekking mobiele telefonie

De GSM-masten van de grote providers staan ondertussen in heel Nederland en dat betekent dat u vrijwel overal vandaan kan bellen. Maar hoewel de dekkingsgraad in Nederland hoog is, kan het toch gebeuren dat u slecht bereik heeft, of even helemaal niet kunt bellen of internetten op uw telefoon. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • U belt vanuit een goed geïsoleerd gebouw. Hierdoor wordt het signaal gedempt en wordt het moeilijker opgepikt door de GSM-masten.
  • De omgeving belemmert: GSM-signalen kunnen niet goed door bossen, heuvels, of gebouwen.
  • U bevindt zich in een afgelegen gebied. Hier staan minder zendmasten, dus de kans is groter dat u geen verbinding kunt krijgen.
  • U heeft een geavanceerde smartphone. Alle technische snufjes hierop zorgen voor een minder sterk signaal.
  • De dekkingskwaliteit en -graad van uw provider is niet optimaal in het gebied waarvandaan u het meeste belt. Een andere provider kan dan uitkomst bieden.

Het bereik van uw gsm vergroten

Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf het bereik van uw mobiele telefoon te vergroten. U kunt eerst altijd proberen of u op een andere plaats in uw huis, of misschien in uw tuin, beter bereik heeft. Zelfs de manier waarop u uw telefoon vasthoudt, kan van invloed zijn: de telefoon rechtop houden, kan het bereik vergroten.

Als u er echter geen behoefte aan heeft om altijd vanuit uw serre te bellen, omdat u daar het beste bereik heeft, kun u ook overstappen op een andere provider. Wellicht is er een provider die een betere dekking heeft in uw woonplaats of op uw werk. Op internet zijn kaarten te vinden met de dekkingsgraden van de verschillende aanbieders. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Netwerken en dekkingen mobiele telefonie van Wavebreakmedia/ Shutterstock.com