Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel internet

Steeds meer mensen hebben een telefoon waarmee ze het internet op kunnen. Dit kan via WiFi of 3G/ 4G. De tarieven hiervoor verschillen echter nogal per provider. Daarnaast maakt het ook uit of u een abonnement heeft of een prepaid kaart. Over het algemeen is een abonnement goedkoper, omdat de tarieven daarbij veel lager liggen. En hoe groter uw bundel, hoe minder u betaalt per MB data die u verbruikt.

Data en internetsnelheden

De snelheid van het internet wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps) en de hoeveelheid data wordt gemeten in Megabytes (MB’s). Dat betekent dat als uw internetsnelheid 1 Mbps is, dan doet u er ongeveer 8 seconden over om 1MB aan data binnen te halen. Dat is niet zo snel; als u op die manier een website wilt bekijken, doet uw telefoon er minstens tien seconden over om de website te laden. Mobiele sites zijn vaak ‘lichter’, dus die worden sneller geladen.

De meeste mensen hebben op hun telefoon genoeg aan een internetsnelheid van 3 tot 7 Mbps. De snelheid waarmee u kunt internetten hangt overigens niet alleen af van uw abonnement of voordeelbundel, maar ook van een aantal andere factoren:

 • de afstand van uw telefoon tot de zendmast;
 • muren en gebouwen tussen u en de zendmast die het signaal blokkeren;
 • de kwaliteit van uw telefoon (en dan met name de kwaliteit van de antenne).

Vaste hoeveelheid data

Bij veel activiteiten op internet is er geen relatie tussen dataverbruik en internetsnelheid, behalve als u televisie gaat kijken via internet, gaat Skypen, of muziek gaat luisteren via Spotify. Dat komt omdat deze apps (Uitzending gemist, YouTube, Netflix, Skype en Spotify) bij WiFi automatisch overschakelen op een hogere beeld- en geluidskwaliteit. Door deze hogere kwaliteit verbruikt u meer data. Als u deze apps gebruikt via het 3G of 4G netwerk, dan gebeurt dat niet en verbruikt u dus ook niet meer data.

Een abonnement kiezen: hoeveel data heeft u nodig?

Voor de meeste mensen is het lastig om in te schatten hoeveel data zij per maand verbruiken, terwijl dat wel nodig is om een goede inschatting te maken welk abonnement het beste bij u past. Stel dat u een abonnement neemt met 1000 MB (ook wel 1GB genoemd), internet u dat er dan uit? Of betaalt u iedere maand voor meer data dan dat u daadwerkelijk verbruikt?

Om u een idee te geven van uw dataverbruik, hebben we onderstaande tabel voor u gemaakt.

Waarvoor gebruikt u mobiel internet?

Hoeveel data verbruikt u dan?

WhatsApp versturen

0,01 MB per bericht

 e-mail versturen

0,2 MB per e-mail

updates ontvangen van social media

0,05 MB per update

app downloaden

5 tot 10 MB per app

foto’s versturen

1 MB per foto

radio/muziek luisteren

2 MB per minuut

websites bezoeken

0,18 MB per pagina

Uw mobiel verbruikt ook data als u niet internet

Als u een simkaart in uw telefoon heeft, verbruikt u eigenlijk altijd data. Uw telefoon haalt ook e-mails en berichten binnen als uw telefoon stand-by staat. Bovendien worden apps vaak automatisch geüpdatet of gesynchroniseerd en hiermee verbruikt u ook data. Thuis zal dit geen probleem zijn, want dan gebeurt dit via de WiFi-verbinding en dat kost u geen data uit uw bundel. Schakel daarom uw mobiele internet uit als u niet de beschikking heeft over WiFi.

U kunt uw dataverbruik enigszins in de hand houden met de volgende tips:

 • Vermijd streaming via mobiel internet. U verbruikt veel data als u tv kijkt (ook YouTube en Netflix) of muziek luistert via mobiel internet.
 • Gebruik zoveel mogelijk WiFi. Als u niet thuis bent, gebruik dan het netwerk van degene waar u bent, of maak gebruik van (gratis) WiFi-hotspots. Via de instellingen van uw telefoon kunt u het mobiele datagebruik uitzetten.
 • Schakel de automatische synchronisatie van apps uit. U kunt dit doen via de instellingen van uw telefoon.
 • Bezoek mobiele websites als u mobiel internet. Mobiele sites kosten minder data dan ‘gewone’ sites. Bovendien laden ze sneller op uw telefoon.
 • Schakel dataroaming uit in het buitenland. In het buitenland is het nog duurder om mobiel te internetten, omdat u dan gebruik maakt van het netwerk van een lokale provider. Deze rekent de kosten hiervan door aan uw provider en die verrekent het weer in uw maandelijkse factuur.
 • Gebruik een datateller-app. Hiermee kunt u gemakkelijk bijhouden hoeveel data u verbruikt en komt u niet voor verrassingen te staan. 
 • Zorg dat u inzicht heeft in uw verbruik. Dat kan met bovengenoemde app, maar ook door uw factuur goed te bekijken en te analyseren waaraan u het meeste geld kwijt bent.
 • Lees de voorwaarden van uw provider goed. Weet u bijvoorbeeld wat er gebeurt als u door uw data heen bent? Sommige providers verhogen dan het tarief, anderen brengen uw internetsnelheid drastisch omlaag of ze blokkeren uw internet volledig.

General Packet Radio Services(GPRS)

Dit is een uitbreiding op het bestaande GSM-netwerk. GPRS zit qua snelheid en mogelijkheden tussen het 2G- en het 3G-netwerk in zit. De huidige 3G- en 4G-netwerken zijn echter veel sneller dan GPRS, dus het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer bestaan. Uw telefoon schakelt nu misschien nog wel eens over op het GPRS-netwerk als het geen toegang heeft tot het 3G- of 4G-netwerk, maar dat zal in de toekomst dus veranderen.

3G- en 4G-netwerken

De 3G- en 4G-netwerken zijn mobiele netwerken, waarmee u het internet op kunt. Anders dan WiFi, dat via een kabel uw huis binnenkomt en dan door de router omgezet wordt tot een draadloze verbinding, werkt het mobiele netwerk via de gsm-zendmasten. Zolang u binnen het bereik van een zendmast bent, kunt u dus gebruik maken van 3G of 4G.

Het 3G netwerk is de derde generatie van het mobiele netwerk en het is minder snel dan de vierde generatie: het 4G-netwerk. Ook is 3G wat minder stabiel dan 4G. Het voordeel, en tegelijkertijd ook het nadeel, van internetten via 4G is dus dat het heel snel gaat en dat u makkelijk mobiel kunt internetten en grote hoeveelheden data kunt binnenhalen. U kunt muziek streamen, Netflix kijken of Skypen, maar vergeet niet dat u dan ook heel snel heel veel data verbruikt. Dat is niet erg, maar u loopt daardoor wel het risico dat u veel sneller door uw bundel heen bent dan dat u had verwacht. En internetten buiten uw bundel is een stuk duurder. Het kan overigens ook zo zijn dat uw provider u automatisch terugzet op een veel lagere snelheid als u de data in uw bundel verbruikt heeft. Vraag bij uw provider na hoe ze ermee omgaan als u door uw bundel heen bent.

4G nog niet voor iedereen beschikbaar

Het hangt af van uw abonnement en van uw toestel of u gebruik kunt maken van 4G of niet. Als u wilt weten of u met uw abonnement gebruik kunt maken van 4G, vraag dit dan na bij uw provider. Let er ook op of er extra kosten aan verbonden zijn. Als dat zo is, dan is het verstandig om eerst voor uzelf na te gaan of u de extra snelheid van 4G echt nodig heeft. U gebruikt mobiel internet immers alleen buitenshuis en als u dan uw telefoon voornamelijk gebruikt om e-mails te checken, websites te bezoeken en het weer in de gaten te houden, dan heeft u eigenlijk geen 4G nodig.

Als u een duurder model telefoon heeft uit 2013 of later, dan is deze hoogstwaarschijnlijk wel geschikt voor 4G. Telefoons van voor 2013 en de goedkopere smartphones ondersteunen 4G meestal (nog) niet.

Mobiel internet in buitenland

Gebruik maken van mobiel internet in het buitenland wordt dataroaming genoemd. U maakt dan gebruik van het netwerk van een lokale provider en die kosten worden aan u doorberekend. Deze kosten komen bovenop uw vaste maandbedrag. Hoewel de kosten voor dataroaming steeds lager worden, is het vooralsnog wel duurder dan in Nederland. Bovendien vallen de kosten voor mobiel internet in het buitenland vaak buiten uw bundel.

Gelukkig hebben steeds meer hotels, vakantiewoningen en campings ook WiFi. Soms moet u hiervoor per uur of per dag voor betalen, soms is het een gratis service. Maar ook als u voor de service moet betalen, is het toch aan te raden om daar gebruik van te maken: u weet dan in ieder geval precies wat u kwijt bent en u komt niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

U kunt via de instellingen van uw telefoon dataroaming en/ of uw mobiele internet uitschakelen. Vanzelfsprekend kunt u dan niet meer internetten. 

Speciale belbundels voor in het buitenland

Als u veel in het buitenland wilt internetten (surfen op internet, apps gebruiken, e-mailen), dan kan een voordeelbundel handig zijn. Als u van plan bent om alleen dagelijks het weer in de gaten te houden, dan kan een extra buitenlandbundel niet uit.

Lees ook altijd goed de voorwaarden als u een voordeelbundel voor uw vakantie afsluit, omdat deze voorwaarden niet altijd gunstig zijn.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Mobiel internet van Syda Productions/ Shutterstock.com