Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel internet

Steeds meer mensen hebben een telefoon waarmee ze het internet op kunnen. Dit kan via WiFi of 3G/ 4G. De tarieven hiervoor verschillen echter nogal per provider. Daarnaast maakt het ook uit of je een abonnement hebt of een prepaid kaart. Over het algemeen is een abonnement goedkoper, omdat de tarieven daarbij veel lager liggen. En hoe groter je bundel, hoe minder je betaalt per MB data die je verbruikt.

Data en internetsnelheden

De snelheid van het internet wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps) en de hoeveelheid data wordt gemeten in Megabytes (MB’s). Dat betekent dat als je internetsnelheid 1 Mbps is, dan doe je er ongeveer 8 seconden over om 1MB aan data binnen te halen. Dat is niet zo snel; als je op die manier een website wilt bekijken, doet je telefoon er minstens tien seconden over om de website te laden. Mobiele sites zijn vaak ‘lichter’, dus die worden sneller geladen.

De meeste mensen hebben op hun telefoon genoeg aan een internetsnelheid van 3 tot 7 Mbps. De snelheid waarmee je kunt internetten hangt overigens niet alleen af van je abonnement of voordeelbundel, maar ook van een aantal andere factoren:

 • de afstand van je telefoon tot de zendmast;
 • muren en gebouwen tussen je en de zendmast die het signaal blokkeren;
 • de kwaliteit van je telefoon (en dan met name de kwaliteit van de antenne).

Vaste hoeveelheid data

Bij veel activiteiten op internet is er geen relatie tussen dataverbruik en internetsnelheid, behalve als je televisie gaat kijken via internet, gaat Skypen, of muziek gaat luisteren via Spotify. Dat komt omdat deze apps (Uitzending gemist, YouTube, Netflix, Skype en Spotify) bij WiFi automatisch overschakelen op een hogere beeld- en geluidskwaliteit. Door deze hogere kwaliteit verbruik je meer data. Als je deze apps gebruikt via het 3G of 4G netwerk, dan gebeurt dat niet en verbruik je dus ook niet meer data.

Een abonnement kiezen: hoeveel data heb je nodig?

Voor de meeste mensen is het lastig om in te schatten hoeveel data zij per maand verbruiken, terwijl dat wel nodig is om een goede inschatting te maken welk abonnement het beste bij je past. Stel dat je een abonnement neemt met 1000 MB (ook wel 1GB genoemd), internet je dat er dan uit? Of betaal je iedere maand voor meer data dan dat je daadwerkelijk verbruikt?

Om je een idee te geven van je dataverbruik, hebben we onderstaande tabel voor je gemaakt.

Waarvoor gebruik je mobiel internet?

Hoeveel data verbruik je dan?

WhatsApp versturen

0,01 MB per bericht

 e-mail versturen

0,2 MB per e-mail

updates ontvangen van social media

0,05 MB per update

app downloaden

5 tot 10 MB per app

foto’s versturen

1 MB per foto

radio/muziek luisteren

2 MB per minuut

websites bezoeken

0,18 MB per pagina

Mobiel verbruikt ook data als je niet internet

Als je een simkaart in je telefoon hebt, verbruik je eigenlijk altijd data. Je telefoon haalt ook e-mails en berichten binnen als je telefoon stand-by staat. Bovendien worden apps vaak automatisch geüpdatet of gesynchroniseerd en hiermee verbruik je ook data. Thuis zal dit geen probleem zijn, want dan gebeurt dit via de WiFi-verbinding en dat kost geen data uit je bundel. Schakel daarom je mobiele internet uit als je niet de beschikking hebt over WiFi.

Je kunt je dataverbruik enigszins in de hand houden met de volgende tips:

 • Vermijd streaming via mobiel internet. Je verbruikt veel data als je tv kijkt (ook YouTube en Netflix) of muziek luistert via mobiel internet.
 • Gebruik zoveel mogelijk WiFi. Als je niet thuis bent, gebruik dan het netwerk van degene waar je bent, of maak gebruik van (gratis) WiFi-hotspots. Via de instellingen van je telefoon kun je het mobiele datagebruik uitzetten.
 • Schakel de automatische synchronisatie van apps uit. Je kunt dit doen via de instellingen van uw telefoon.
 • Bezoek mobiele websites als je mobiel internet. Mobiele sites kosten minder data dan ‘gewone’ sites. Bovendien laden ze sneller op je telefoon.
 • Schakel dataroaming uit in het buitenland. In het buitenland is het nog duurder om mobiel te internetten, omdat je dan gebruik maakt van het netwerk van een lokale provider. Deze rekent de kosten hiervan door aan jouw provider en die verrekent het weer in je maandelijkse factuur.
 • Gebruik een datateller-app. Hiermee kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel data je verbruikt en kom je niet voor verrassingen te staan. 
 • Zorg dat je inzicht hebt in je verbruik. Dat kan met bovengenoemde app, maar ook door je factuur goed te bekijken en te analyseren waaraan je het meeste geld kwijt bent.
 • Lees de voorwaarden van je provider goed. Weet je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je door je data heen bent? Sommige providers verhogen dan het tarief, anderen brengen je internetsnelheid drastisch omlaag of ze blokkeren je internet volledig.

General Packet Radio Services(GPRS)

Dit is een uitbreiding op het bestaande GSM-netwerk. GPRS zit qua snelheid en mogelijkheden tussen het 2G- en het 3G-netwerk in zit. De huidige 3G- en 4G-netwerken zijn echter veel sneller dan GPRS, dus het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer bestaan. Je telefoon schakelt nu misschien nog wel eens over op het GPRS-netwerk als het geen toegang heeft tot het 3G- of 4G-netwerk, maar dat zal in de toekomst dus veranderen.

3G- en 4G-netwerken

De 3G- en 4G-netwerken zijn mobiele netwerken, waarmee je het internet op kunt. Anders dan WiFi, dat via een kabel je huis binnenkomt en dan door de router omgezet wordt tot een draadloze verbinding, werkt het mobiele netwerk via de gsm-zendmasten. Zolang je binnen het bereik van een zendmast bent, kun je dus gebruik maken van 3G of 4G.

Het 3G netwerk is de derde generatie van het mobiele netwerk en het is minder snel dan de vierde generatie: het 4G-netwerk. Ook is 3G wat minder stabiel dan 4G. Het voordeel, en tegelijkertijd ook het nadeel, van internetten via 4G is dus dat het heel snel gaat en dat je makkelijk mobiel kunt internetten en grote hoeveelheden data kunt binnenhalen. Je kunt muziek streamen, Netflix kijken of Skypen, maar vergeet niet dat je dan ook heel snel heel veel data verbruikt. Dat is niet erg, maar je loopt daardoor wel het risico dat je veel sneller door je bundel heen bent dan dat je had verwacht. En internetten buiten je bundel is een stuk duurder. Het kan overigens ook zo zijn dat je provider je automatisch terugzet op een veel lagere snelheid als je de data in je bundel verbruikt hebt. Vraag bij je provider na hoe ze ermee omgaan als je door je bundel heen bent.

4G nog niet voor iedereen beschikbaar

Het hangt af van je abonnement en van je toestel of je gebruik kunt maken van 4G of niet. Als je wilt weten of je met je abonnement gebruik kunt maken van 4G, vraag dit dan na bij je provider. Let er ook op of er extra kosten aan verbonden zijn. Als dat zo is, dan is het verstandig om eerst voor jezelf na te gaan of je de extra snelheid van 4G echt nodig hebt. Je gebruikt mobiel internet immers alleen buitenshuis en als je dan je telefoon voornamelijk gebruikt om e-mails te checken, websites te bezoeken en het weer in de gaten te houden, dan heb je eigenlijk geen 4G nodig.

Als je een duurder model telefoon hebt uit 2013 of later, dan is deze hoogstwaarschijnlijk wel geschikt voor 4G. Telefoons van voor 2013 en de goedkopere smartphones ondersteunen 4G meestal (nog) niet.

Mobiel internet in buitenland

Gebruik maken van mobiel internet in het buitenland wordt dataroaming genoemd. Je maakt dan gebruik van het netwerk van een lokale provider en die kosten worden aan je doorberekend. Deze kosten komen bovenop je vaste maandbedrag. Hoewel de kosten voor dataroaming steeds lager worden, is het vooralsnog wel duurder dan in Nederland. Bovendien vallen de kosten voor mobiel internet in het buitenland vaak buiten uw bundel.

Gelukkig hebben steeds meer hotels, vakantiewoningen en campings ook WiFi. Soms moet je hiervoor per uur of per dag voor betalen, soms is het een gratis service. Maar ook als je voor de service moet betalen, is het toch aan te raden om daar gebruik van te maken: je weet dan in ieder geval precies wat je kwijt bent en je komt niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

Je kunt via de instellingen van je telefoon dataroaming en/ of je mobiele internet uitschakelen. Vanzelfsprekend kun je dan niet meer internetten. 

Speciale belbundels voor in het buitenland

Als je veel in het buitenland wilt internetten (surfen op internet, apps gebruiken, e-mailen), dan kan een voordeelbundel handig zijn. Als je van plan bent om alleen dagelijks het weer in de gaten te houden, dan kan een extra buitenlandbundel niet uit.

Lees ook altijd goed de voorwaarden als je een voordeelbundel voor je vakantie afsluit, omdat deze voorwaarden niet altijd gunstig zijn.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Mobiel internet van Syda Productions/ Shutterstock.com