Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mobiel internet

Steeds meer mensen hebben een telefoon waarmee ze het internet op kunnen. Dit kan via WiFi of 3G/4G. De tarieven hiervoor verschillen echter nogal per provider. Daarnaast maakt het ook uit of je een abonnement hebt of een prepaid kaart. Over het algemeen is een abonnement goedkoper, omdat de tarieven daarbij veel lager liggen. En hoe groter je bundel, hoe minder je betaalt per MB data die je verbruikt.

Data en internetsnelheden

De snelheid van het internet wordt weergegeven in Megabits per seconde (Mbps) en de hoeveelheid data wordt gemeten in Megabytes (MB’s). Dat betekent dat als je internetsnelheid 1 Mbps is, dan doe je er ongeveer 8 seconden over om 1MB aan data binnen te halen. Dat is niet zo snel; als je op die manier een website wilt bekijken, doet je telefoon er minstens tien seconden over om de website te laden. Mobiele sites zijn vaak ‘lichter’, dus die worden sneller geladen.

De meeste mensen hebben op hun telefoon genoeg aan een internetsnelheid van 3 tot 80 Mbps. De snelheid waarmee je kunt internetten hangt overigens niet alleen af van je abonnement of voordeelbundel, maar ook van een aantal andere factoren:

 • de afstand van je telefoon tot de zendmast;
 • muren en gebouwen tussen je en de zendmast die het signaal blokkeren;
 • de kwaliteit van je telefoon (en dan met name de kwaliteit van de antenne).

Vaste hoeveelheid data

Bij veel activiteiten op internet is er geen relatie tussen dataverbruik en internetsnelheid, behalve als je televisie gaat kijken via internet, gaat Skypen, of muziek gaat luisteren via Spotify. Dat komt omdat deze apps (Uitzending gemist, YouTube, Netflix, Skype en Spotify) bij WiFi automatisch overschakelen op een hogere beeld- en geluidskwaliteit. Door deze hogere kwaliteit verbruik je meer data. Als je deze apps gebruikt via het 3G of 4G netwerk, dan gebeurt dat niet en verbruik je dus ook niet meer data.

Een abonnement kiezen: hoeveel data heb je nodig?

Voor de meeste mensen is het lastig om in te schatten hoeveel data zij per maand verbruiken, terwijl dat wel nodig is om een goede inschatting te maken welk abonnement het beste bij je past. Stel dat je een abonnement neemt met 1000 MB (ook wel 1GB genoemd), internet je dat er dan uit? Of betaal je iedere maand voor meer data dan dat je daadwerkelijk verbruikt?

Om je een idee te geven van je dataverbruik, hebben we onderstaande tabel voor je gemaakt.

Als je een simkaart in je telefoon hebt, verbruik je eigenlijk altijd data. Je telefoon haalt ook e-mails en berichten binnen als je telefoon stand-by staat. Bovendien worden apps vaak automatisch geüpdatet of gesynchroniseerd en hiermee verbruik je ook data. Thuis zal dit geen probleem zijn, want dan gebeurt dit via de WiFi-verbinding en dat kost geen data uit je bundel. Schakel daarom je mobiele internet uit als je niet de beschikking hebt over WiFi.

Mobiel verbruikt ook data als je niet internet

Je kunt je dataverbruik enigszins in de hand houden met de volgende tips:

 • Vermijd streaming via mobiel internet. Je verbruikt veel data als je tv kijkt (ook YouTube en Netflix) of muziek luistert via mobiel internet.
 • Gebruik zoveel mogelijk WiFi. Als je niet thuis bent, gebruik dan het netwerk van degene waar je bent, of maak gebruik van (gratis) WiFi-hotspots. Via de instellingen van je telefoon kun je het mobiele datagebruik uitzetten.
 • Schakel de automatische synchronisatie van apps uit. Je kunt dit doen via de instellingen van uw telefoon.
 • Bezoek mobiele websites als je mobiel internet. Mobiele sites kosten minder data dan ‘gewone’ sites. Bovendien laden ze sneller op je telefoon.
 • Schakel dataroaming uit in landen buiten de EU. In landen buiten de EU is het nog duurder om mobiel te internetten, omdat je dan gebruik maakt van het netwerk van een lokale provider en deze niet vrijgesteld zijn van roamingskosten. Deze rekent de kosten hiervan door aan jouw provider en die verrekent het weer in je maandelijkse factuur.
 • Gebruik een datateller-app. Hiermee kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel data je verbruikt en kom je niet voor verrassingen te staan. 
 • Zorg dat je inzicht hebt in je verbruik. Dat kan met bovengenoemde app, maar ook door je factuur goed te bekijken en te analyseren waaraan je het meeste geld kwijt bent.
 • Lees de voorwaarden van je provider goed. Weet je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je door je data heen bent? Sommige providers verhogen dan het tarief, anderen brengen je internetsnelheid drastisch omlaag of ze blokkeren je internet volledig.

General Packet Radio Services(GPRS)

Dit is een uitbreiding op het bestaande GSM-netwerk. GPRS zit qua snelheid en mogelijkheden tussen het 2G- en het 3G-netwerk in zit. De huidige 3G- en 4G-netwerken zijn echter veel sneller dan GPRS, dus het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer bestaan. Je telefoon schakelt nu misschien nog wel eens over op het GPRS-netwerk als het geen toegang heeft tot het 3G- of 4G-netwerk, maar dat zal in de toekomst dus veranderen.

3G- en 4G-netwerken

De 3G- en 4G-netwerken zijn mobiele netwerken, waarmee je het internet op kunt. Anders dan WiFi, dat via een kabel je huis binnenkomt en dan door de router omgezet wordt tot een draadloze verbinding, werkt het mobiele netwerk via de gsm-zendmasten. Zolang je binnen het bereik van een zendmast bent, kun je dus gebruik maken van 3G of 4G.

Het 3G netwerk is de derde generatie van het mobiele netwerk en het is minder snel dan de vierde generatie: het 4G-netwerk. Ook is 3G wat minder stabiel dan 4G. Het voordeel, en tegelijkertijd ook het nadeel, van internetten via 4G is dus dat het heel snel gaat en dat je makkelijk mobiel kunt internetten en grote hoeveelheden data kunt binnenhalen. Je kunt muziek streamen, Netflix kijken of Skypen, maar vergeet niet dat je dan ook heel snel heel veel data verbruikt. Dat is niet erg, maar je loopt daardoor wel het risico dat je veel sneller door je bundel heen bent dan dat je had verwacht. En internetten buiten je bundel is een stuk duurder. Het kan overigens ook zo zijn dat je provider je automatisch terugzet op een veel lagere snelheid als je de data in je bundel verbruikt hebt. Vraag bij je provider na hoe ze ermee omgaan als je door je bundel heen bent.

Telefoons van voor 2013 en de goedkopere smartphones ondersteunen 4G meestal (nog) niet. Alle morderne smartphones ondersteunen 4G wel. Tegenwoordig maakt dan ook bijna iedereen gebruik van het 4G-netwerk. 

5G-netwerk op komst

Een logische opvolging van het 4G-netwerk is het 5G-netwerk. Er is nog geen officiële informatie vrijgegeven over de snelheid van 5G of wanneer dit netwerk beschikbaar is in Nederland. Op dit omment wordt er vooral in Azië flink geïnvesteerd in de uitrol van 5G.  

Mobiel internet in buitenland

Voor 1 juni 2017 kon je niet kosteloos gebruik maken van internet in het buitenland. Je maakte gebruik van het netwerk van een lokale provider en de kosten voor dataroaming werden aan je doorberekend. Dit bedrag kwam dan boven op je vaste maandbedrag. Tegenwoordig kun je kosteloos gebruik maken van buitenlandse netwerken. De kosten voor dataraoming zijn namelijk afgeschaft in de EU. Over het algemeen kun je kosteloos roamen in de volgende landen. LET OP: controleer altijd bij je huidige provider welke landen zij verstaan onder de EU. Dit verschilt nogal per provider en niet alle landen zijn dan ook inbegrepen bij alle providers. 

In principe vallen eilanden(groepen) die onderdeel uitmaken van een land ook onder de regeling, zoals de Balearen en de Azoren. Controleer dit net zoals de andere landen altijd bij je provider. Gelukkig hebben steeds meer hotels, vakantiewoningen en campings ook WiFi. Soms moet je hiervoor betalen, maar vaak is dit een gratis service. 

Je kunt via de instellingen van je telefoon dataroaming en/ of je mobiele internet uitschakelen wanneer je naar een land gaat buiten de Europese Unie waar je niet kosteloos kunt roamen. Vanzelfsprekend kun je dan niet meer internetten. 

Speciale belbundels voor in het buitenland

Als je veel in landen buiten de Europese-Unie bent en wilt internetten (surfen op internet, apps gebruiken, e-mailen), dan kan een voordeelbundel handig zijn. Als je van plan bent om alleen dagelijks het weer in de gaten te houden, dan kan een extra buitenlandbundel niet uit.

Lees ook altijd goed de voorwaarden als je een voordeelbundel voor je vakantie afsluit, omdat deze voorwaarden niet altijd gunstig zijn.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Mobiel internet van Syda Productions/ Shutterstock.com