Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bellen en sms’en in het buitenland

Om te bellen in het buitenland moet uw telefoon kunnen ‘aanhaken’ op het plaatselijke netwerk. Binnen Europa is dat geen probleem; met iedere telefoon kunt u in heel Europa bellen. Met vrijwel alle smartphones kun u overal ter wereld bellen, maar dat lukt niet met eenvoudige (verouderde) mobiele telefoons. Met name in Zuid-Oost-Azië en in Zuid-Amerika maken ze gebruik van andere netwerken en daar zijn niet alle telefoons geschikt voor.

Bellen en sms’en van en naar het buitenland was altijd een stuk duurder dan bellen of sms’en in Nederland, maar de verschillen worden steeds minder groot. Let echter wel goed op wat u moet betalen als u van of naar het buitenland belt of sms’t, zodat u niet onverwacht met hoge kosten geconfronteerd wordt. Op de website van uw provider kunt u informatie vinden over de kosten van bellen en sms’en van en naar het buitenland.

Wat is roaming?

Roaming, ook wel dataroaming genoemd, is het gebruiken van het mobiele netwerk van een andere provider. Als u in het buitenland wilt bellen of internetten, dan kunt u geen gebruik maken van het netwerk van uw eigen provider. U maakt dan gebruik van het netwerk van een lokale provider en die rekent daar kosten voor. Die kosten berekent de lokale provider door aan uw provider en die berekent ze weer door aan u. Daarom is bellen en internetten op uw mobiele telefoon in het buitenland altijd duurder dan in Nederland.

Vanaf 2017 is dat echter over. Vanaf 1 juni van dat jaar worden in alle landen van de Europese Unie (EU) geen roamingkosten meer berekend. Buiten de EU gelden geen afspraken over prijzen, behalve over de datalimiet: voor het gebruik van internet op uw mobiele telefoon geldt een wereldwijde limiet van ongeveer €60 per maand (inclusief btw). Als u dat heeft verbruikt, wordt de dienst automatisch stopgezet en dan kunt u niet meer internetten op uw mobiel. U kunt dat overigens wel weer activeren, maar dat moet u dan bij uw provider vragen.

Voordeelopties bellen in het buitenland 

De meeste providers bieden voor in de vakantie speciale voordeeltarieven of voordeelbundels aan. U kunt dan bijvoorbeeld een voordeelbundel kopen speciaal voor de vakantie, zodat u vanuit uw vakantieland voordelig kunt bellen, sms’en en internetten. De kosten hiervoor komen wel bovenop de gewone maandelijkse kosten. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Bellen en sms'en in het buitenland van Kaspars Grinvalds/ Shutterstock.com