Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bellen en sms’en in het buitenland

Om te bellen in het buitenland moet je telefoon kunnen ‘aanhaken’ op het plaatselijke netwerk. Binnen Europa is dat geen probleem; met iedere telefoon kun je in heel Europa bellen. Met vrijwel alle smartphones kun je overal ter wereld bellen, maar dat lukt niet met eenvoudige (verouderde) mobiele telefoons. Met name in Zuid-Oost-Azië en in Zuid-Amerika maken ze gebruik van andere netwerken en daar zijn niet alle telefoons geschikt voor.

Bellen en sms’en van en naar het buitenland was altijd een stuk duurder dan bellen of sms’en in Nederland, maar de verschillen worden steeds minder groot. Let echter wel goed op wat je moet betalen als je van of naar het buitenland belt of sms’t, zodat je niet onverwacht met hoge kosten geconfronteerd wordt. Op de website van jouw provider kun je informatie vinden over de kosten van bellen en sms’en van en naar het buitenland.

Wat is roaming?

Roaming, ook wel dataroaming genoemd, is het gebruiken van het mobiele netwerk van een andere provider. Als je in het buitenland wilt bellen of internetten, dan kun je geen gebruik maken van het netwerk van je eigen provider. Je maakt dan gebruik van het netwerk van een lokale provider en die rekent daar kosten voor. Die kosten berekent de lokale provider door aan de provider en die berekent ze weer door aan jou. Daarom is bellen en internetten op je mobiele telefoon in het buitenland altijd duurder dan in Nederland.

Vanaf 2017 is dat echter over. Vanaf 1 juni van dat jaar worden in alle landen van de Europese Unie (EU) geen roamingkosten meer berekend. Buiten de EU gelden geen afspraken over prijzen, behalve over de datalimiet: voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon geldt een wereldwijde limiet van ongeveer €60 per maand (inclusief btw). Als je dat hebt verbruikt, wordt de dienst automatisch stopgezet en dan kun je niet meer internetten op je mobiel. Je kunt dat overigens wel weer activeren, maar dat moet je dan bij de provider vragen.

Voordeelopties bellen in het buitenland 

De meeste providers bieden voor in de vakantie speciale voordeeltarieven of voordeelbundels aan. Je kunt dan bijvoorbeeld een voordeelbundel kopen speciaal voor de vakantie, zodat je vanuit het vakantieland voordelig kunt bellen, sms’en en internetten. De kosten hiervoor komen wel bovenop de gewone maandelijkse kosten. 

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Bellen en sms'en in het buitenland van Kaspars Grinvalds/ Shutterstock.com