Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzekeraars stoppen met collectieve zorgverzekering voor minima


Veel Nederlanders maken ervan gebruik: collectieve zorgverzekeringen. Afgesloten via het werk of een speciale collectieve zorgverzekering via de gemeente. Met laatstgenoemde variant stoppen Menzis en Zilveren Kruis in diverse gemeenten.

Over collectieve zorgverzekeringen is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. Je collectief verzekeren via bijvoorbeeld je werk, lijkt interessant met de premiekorting, maar in werkelijkheid verhogen veel verzekeringen eerst de premie, waarna ze korting toepassen. Een dergelijke verzekering via de gemeente bestaat uit een basisverzekering en een (erg uitgebreide) aanvullende verzekering. Deze kun je afsluiten wanneer je een laag inkomen hebt en waarbij de gemeente vaak een deel betaalt.

Dezelfde verzekering
Verzekeringnemers die via de gemeente een zorgverzekering afsluiten, krijgen allen dezelfde verzekering. Welke zorgbehoeften je ook hebt. Dat is gunstig voor de verzekeraar, waardoor deze premiekorting toepast. Voor de verzekeringnemer hoeft dit niet positief te zijn. Je kunt je afvragen of jouw zorgbehoefte voldoende verzekerd is of je kunt oververzekerd zijn. Zelfs met de korting, kunnen er goedkopere alternatieven zijn. Vergelijken loont dan.

Einde verzekering
Sommige zorgverzekeraars, zoals Menzis en Zilveren Kruis, stoppen de komende jaren met de collectieve zorgverzekeringen voor minima in een aantal gemeenten. Menzis stopt de samenwerking in een dertigtal gemeenten, vanwege te dure verzekeringen. Ook het netwerk van klanten en zorgaanbieders is in die gemeenten niet optimaal. Menzis wil graag de samenwerking met andere gebieden verdiepen, omdat ze in die gemeenten meer verzekerden hebben en nauwer samenwerken met zorgaanbieders en andere belangrijke partijen.

Positieve ontwikkeling?
Wanneer Menzis en Zilveren Kruis stoppen met de collectieve zorgverzekering, is nog niet bekend. Wat de gevolgen ervan zijn op landelijk niveau voor de gezondheid en schulden van de betreffende minima, is moeilijk te zeggen. De heer Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, ziet de ontwikkeling positief in: “Collectieve zorgverzekeringen zijn vaak uitgebreide verzekeringen, waarin het eigen risico wordt afgedicht, inclusief uitgebreide aanvullende pakketten. Het wordt door de sociale dienst van gemeenten gedaan vanuit paternalistische motieven, maar eigenlijk is het vaak een erg dure verzekering.” Hij denkt dat bijstandsgerechtigden beter af zijn wanneer ze zelf op zoek gaan naar de best passende verzekering en dat gemeenten beter maatwerk kunnen leveren dan een algemene verzekering voor iedereen.

Zorgpremies vergelijken
Heb je een collectieve zorgverzekering via de gemeente? Dan is het verstandig om te kijken of dit nog steeds het beste voor je is. Als je gaat vergelijken, houd dan rekening met de volgende punten:

  • Maak je hoge zorgkosten die niet door de basisverzekering worden vergoed? Dan kan de collectieve zorgverzekering van de gemeente een goede keuze zijn.
     
  • Verwacht je weinig zorg nodig te hebben uit de aanvullende verzekering? Dan is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken.
     
  • Overweeg je je collectieve verzekering aan te houden vanwege het meeverzekerde eigen risico? Weet dan dat je bij bijna alle verzekeraars je eigen risico gespreid kunt betalen, ook vooraf.

Meld je aan voor de Zorgpremie Alert
Wil je weten wanneer je de zorgverzekeringen voor 2019 kunt vergelijken? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert. Je krijgt dan van ons een bericht zodra je de zorgverzekeringen weer kunt gaan vergelijken in november.