Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bespaartips en ontwikkelingen aangaande verzekeringen


Er worden steeds minder brandclaims op de inboedel- en opstalverzekering ingediend, maar de branden die er zijn, worden steeds vaker veroorzaakt door accu’s en batterijen. Daarover lees je in dit artikel. Daarnaast ontvang je enkele tips hoe om te gaan met batterijen en bespaartips op je verzekeringen.


80582 keer. Zo vaak werd vorig jaar de verzekering aangesproken na brandschade. Dat is 11 procent minder dan het jaar ervoor, blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage.  In 2017 stond dat aantal op 90.607 keer. Een positieve ontwikkeling. Wel maken de drie partijen, die de Risicomonitor Woningbranden hebben samengesteld, zich zorgen om het feit dat er steeds meer branden voorkomen, die ontstaan zijn door accu’s en batterijen. In Limburg werden de meeste brandclaims per 1000 huishoudens ingediend: 14. In Noord-Holland, met 7, de minste. De meeste brandschades zijn klein en op te lossen met de verzekeraar. Wanneer een grote brandschade is ontstaan, zoals bij een woningbrand, komen de brandweer en Stichting Salvage (biedt namens verzekeraars eerste hulp aan gedupeerden van een grote brand) om de hoek kijken.

Meer batterijbranden

Stichting Salvage schoot in 2018 100 keer te hulp, naar aanleiding van een woningbrand die was ontstaan door een accu of batterij (lithium-ionbatterijen). In 2017 kwam dat 72 keer voor. Brandweer Nederland herkent dat er steeds meer branden door dergelijke batterijen voorkomen. Deze batterijen, waarin in verhouding veel meer energie zit dan een standaard penlitebatterij, zitten bijvoorbeeld in elektrische fietsen, speelgoed, smartphones en tablets.

Tips voor veilig gebruik

Brandweer Nederland zet zich al langere tijd in voor het veilig gebruik van accu’s. De organisatie geeft diverse tips om veilig op te laden: lees de handleiding, gebruik alleen de originele lader, vermijd tijdens het opladen vol zonlicht en vrieskou, laad het apparaat minimaal een keer per kwartaal op, zet het apparaat buiten neer wanneer het kapot is en lever het zo snel mogelijk in, laat eventueel onderhoud aan de accu over aan een deskundige. Laad het apparaat op op een stabiele onbrandbare ondergrond, bij voorkeur overdag en in een ruimte waar een rookmelder aanwezig is. 100 procent volgeladen? Haal de stekker dan uit het stopcontact.

Besparen op verzekeringen

Tegen brandschade dien je je huis te verzekeren, wil je recht hebben op schadevergoeding in het geval van brand. Dat klinkt logisch. Toch worden er op het gebied van verzekeringen vaak minder logische keuzes gemaakt. Keuzes die gevolgen hebben voor je portemonnee en waarop je, door een andere keuze te maken, hier en daar wat zou kunnen besparen. Let er bijvoorbeeld op dat je niet onder- of oververzekerd bent. Bij onderverzekering loop je het risico te weinig uitgekeerd te krijgen, wanneer je bij schade, te weinig aan waarde hebt opgegeven. Check daarom extra je polis wanneer je gaat verhuizen, verbouwen of gezinsuitbreiding hebt. Bij oververzekering betaal je soms onnodig veel aan premie voor risico’s die niet voor jou van toepassing zijn. Verzeker je daarom alleen voor risico’s, die echt risico’s voor jou persoonlijk zijn. Bedenk je bijvoorbeeld of je bij schade de mogelijke kosten echt niet zelf kunt dragen.

Verder

Let verder op onzinverzekeringen (check of het wel echt nodig is en bedenk of eventuele kosten niet ‘gewoon’ betaald kunnen worden in geval van ziekte en dergelijke) en dubbele dekkingen (zonde!). Check regelmatig of je verzekering nog wel de beste optie voor jou is. Verzekeraars verdienen veel geld aan ‘slaperige’ verzekerden, die een verzekering afsluiten en vervolgens er niet meer naar omkijken. Zoek naar goedkopere alternatieven. Kijk of het mogelijk is alle verzekeringen bij een verzekeraar af te sluiten, dat kan leuke kortingen opleveren. Kortingen zijn er soms ook te ontvangen wanneer je kiest voor jaarlijks je premie in een keer te betalen, in plaats van maandelijks. Ga je veel op reis? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Dat scheelt ook euro’s.