Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aantal wanbetalers zorgverzekering weer gedaald


Het aantal wanbetalers van de zorgverzekeringspremie is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Eind 2017 had 1,7 procent van de Nederlanders (230.000 Nederlanders van 18 jaar of ouder)  al minstens een half jaar geen premie betaald. Dit percentage behaalde in  2014 een piek van 2,2 procent. Sindsdien is het aantal wanbetalers gedaald.  Volgens het CBS komt dat ook door een wijziging in de Zorgverzekeringswet, geldend vanaf juli 2016. Daardoor is het sindsdien mogelijk voor bijstandsgerechtigden makkelijker uit  te stromen uit de wanbetalersregeling.

Het CAK
Wanneer iemand minimaal 6 maanden premieachterstand heeft, meldt de zorgverzekeraar die persoon aan bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor), voor een regeling voor wanbetalers. Uit het onderzoek van CBS blijkt dat vooral mannen tussen de 30 en 35 jaar niet betalen. Wanneer je aangemeld wordt bij het CAK hoef je geen zorgpremie meer te betalen aan de verzekeraar, maar wel een bestuursrechtelijke premie aan het CAK. Deze premie omvat 125 procent van de gemiddelde zorgpremie. Vanaf 1 augustus 2018 gelden nieuwe regels voor de wanbetalersregeling zorgverzekering. Vanaf die datum zal voor alle eindafrekeningen van het CAK (met betrekking tot de bestuursrechtelijke premie), die tot dan toe in sommige gevallen de eindafrekening kwijtschold, kwijtschelding worden verleend.