Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zomer 2021 naar het buitenland? Er zijn wat risico’s, maar het kan!

Vakantie 2021

Het kabinet heeft zaterdag 15 mei 2021 de eerste reisadviezen versoepeld van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, maar vakantie toegestaan) en zelfs groen (geen veiligheidsrisico’s). Deze eerste versoepelingen bieden perspectief voor wat een mooie zomer belooft te worden. Zie jij jezelf al met een cocktail aan het strand zitten met de zon op je bol? Lees voordat je boekt eerst even de onderstaande adviezen en ga volledig ontspannen op vakantie!

Naar welke landen kan ik deze zomer reizen?

De eerste landen met een geel reisadvies zijn Ierland, Finland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Balearen en Canarische eilanden, de Griekse eilanden groepen; de Zuid-Egeïsche eilanden (onder meer Kos en Rhodos), de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos) en de Ionische eilanden (onder meer Korfoe).

Daarnaast zijn de volgende bestemmingen buiten Europa weer toegankelijk: Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. Twee gebieden (de eilanden Saba en Sint Eustatius) gaan zelfs naar code groen.

Zoals je kunt zien zijn nog lang niet alle populaire vakantiebestemmingen voorzien van een geel reisadvies. In sommige landen is de besmettingsgraad nog steeds te hoog, waardoor een negatief reisadvies van kracht is. Andere landen, zoals Frankrijk, willen nog geen Nederlandse toeristen ontvangen omdat de besmettingen bij ons nog steeds te hoog zijn. De verwachting is dat door de toenemende vaccinatiegraad de aankomende weken steeds meer landen toegankelijk worden voor vakanties. Houd daarom www.nederlandwereldwijd.nl goed in de gaten!

Betekent dit dat ik een vakantie kan boeken naar een geel/groen land?

Je kunt een vakantie boeken naar een ‘veilige’ locatie, maar hou in het achterhoofd dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Als de situatie in een land met een groen of geel reisadvies veranderd, doordat bijvoorbeeld de besmettingen oplopen, kan dat land weer een oranje reisadvies krijgen.

Houd er ook rekening mee dat in sommige landen nog steeds maatregelen gelden, zoals een avondklok, quarantaineplicht of gesloten horeca. Lees altijd voordat je vertrekt naar je vakantiebestemming wat daar de maatregelen zijn. Bij het afgeven van een geel/groen reisadvies houdt de Nederlandse overheid al rekening met heftige maatregelen (zoals een verplichte quarantaine).

Ben ik wel verzekerd als het reisadvies tijdens mijn verblijf oranje wordt?

Als je besluit te blijven op je vakantiebestemming, terwijl er vanuit de Nederlandse overheid een negatief reisadvies wordt afgegeven, is dat volledig op eigen risico. In vele gevallen wordt er niet meer gerepatrieerd en moet je dus zelf je terugreis regelen. Je reisverzekering dekt in bijna alle gevallen alleen onkosten als je in een veilig gebied bent (dus niet oranje). De verzekering verwacht dan ook dat je zo snel mogelijk het gebied verlaat en terugkeert naar Nederland. Onverzekerd op reis gaan is nooit verstandig!

Zijn er nog voorwaarden verbonden aan het reizen?

Misschien heb je het woord “testbewijs” of “vaccinatiebewijs” de afgelopen tijd wel eens voorbij horen komen. In Europa is er een plan om een digitaal gezondheidspaspoort te introduceren, zodat mensen die recent negatief getest, gevaccineerd of immuun zijn zonder zorgen kunnen reizen. Je kunt je voorstellen dat nog niet iedereen volledig gevaccineerd is als de zomer begint, waardoor er nog veel mensen een officiële negatieve PCR-test moeten laten zien om te reizen. Deze tests kosten rond de 100 euro en dat is niet niks. Er was een plan om de verplichte PCR-test gratis te maken voor alle Europeanen om zo het reizen te stimuleren, maar dit plan gaat er waarschijnlijk niet doorheen komen.

Kijk voordat je op reis gaat dus altijd even op www.nederlandwereldwijd.nl en download de Reisapp. Neem voor vragen over je reisverzekering contact op met je verzekeraar. Hou het veilig en alvast een fantastische vakantie toegewenst!