Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

We betalen meer om te wonen

We betalen steeds meer van ons inkomen aan woonlasten, blijkt uit onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD. Gemiddeld betalen we 37% van ons inkomen om te kunnen wonen. Dit is meer dan de 33% dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) redelijk vindt. Ook is het meer dan hoeveel de Duitsers (33%) of de Fransen (35%) kwijt zijn voor hun woning.

Huurders zijn relatief nog meer geld kwijt aan woonlast

Huur je? Dan ben je waarschijnlijk nog meer kwijt aan je woonlasten. Gemiddeld geven huurders 41% van het inkomen uit voor een dak boven hun hoofd. Terwijl de hypotheekrentes de afgelopen jaren flink zijn gedaald, zijn de huren vrijwel alleen maar gestegen.

De redenen van de hoge woonlasten in ons land? Hoge grond- en bouwkosten, daarnaast is  de vraag naar woningen hoger dan de productie. Ook zijn de woonlasten relatief hoger geworden vanwege een daling van inkomen door de crisis.

Nederlanders willen grotere woning

Nederlanders zijn ook kieskeuriger qua woonoppervlakte dan de Duitsers en Fransen. Per m2 betalen we wel minder voor een woning, alleen zijn in Duitsland en Frankrijk appartementen veel populairder. En als Nederlanders dan toch voor een appartement kiezen, willen we graag dat deze minstens 110m2 is, terwijl de Fransman al genoeg heeft aan 72 m2 en de Duitser voldoende heeft aan 89m2 leefruimte. En een koophuis? Daarbij wil de Nederlander dat deze minstens 140m2 is, tegenover 102 m2 van de Fransen en 124m2 waar de Duitsers genoegen mee nemen.

Meer interessante pagina's: De huizenmarkt 2017, wat verandert er? - Online hypotheek berekenen

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

Afbeelding: maandlasten flink verlagen van M3K7/ Shutterstock.com