Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Warmtetarieven stijgen niet meer, gastarieven wel


De tarieven van warmtenetten zouden de komende jaren niet meer mogen stijgen, maar Gasunie Transport Services (GTS) mag zijn gasprijs van ACM volgend jaar flink verhogen. 

Doordat de gasprijs is gestegen, betalen huishoudens met blok- of stadsverwarming (meer dan een half miljoen huishoudens) voor warmte in 2019 gemiddeld ruim 160 euro meer dan vorig jaar. Warmtetarieven zijn aan de gasprijs gekoppeld. De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (branchevereniging van woningcorporaties) schreven een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, waarin ze vragen het maximale tarief voor warmte niet te verhogen, totdat er een nieuwe warmtewet is, waarbij de koppeling met de gasprijs er niet meer is.

Nieuwe wet

Dat de warmtetarieven aan gasprijzen zijn gekoppeld, vinden de belangenorganisaties onterecht. Gasprijzen stijgen deels om consumenten te ontmoedigen gas te blijven gebruiken. Warmtenetgebruikers zijn al van het gas af, waardoor ze onterecht gestraft worden, in plaats van beloond, omdat ze al bijdragen aan duurzaamheid. Daarom moeten de prijzen voor gas en warmte losgekoppeld worden, vinden de organisaties. Om dat te doen, is er een nieuwe wet nodig. Wanneer je gebruik maakt van een warmtenet, kun je niet wisselen van leverancier.

Niet eerlijk

De invoering van een nieuwe wet kost veel tijd. Ondertussen stijgt de belasting op aardgas steeds meer. De belangenorganisaties vinden het niet eerlijk dat consumenten, die geen aardgas meer gebruiken, daarvan ook de dupe zijn. In de brief vragen de organisaties minister Wiebes de Autoriteit Consument en Markt (ACM, bepaalt vooraf de tarieven) op te leggen het maximumtarief voor warmte te bevriezen (hoewel lagere prijzen altijd mogen, hogere niet).

Gasprijzen omhoog

Het maximumtarief voor warmte is met het bevriezen ervan behaald. Echter, de gasprijzen zelf blijven stijgen. ACM heeft bijvoorbeeld onlangs bepaald dat Gasunie Transport Services (GTS), die vanwege zijn monopoliepositie goed in de gaten wordt gehouden door ACM, volgend jaar zijn prijzen met 8,6 procent mag verhogen. Van die stijging gaan particulieren en bedrijven waarschijnlijk veel merken.