Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waarom hypotheek oversluiten?


Hoewel de lagere hypotheekrente de belangrijkste reden is om over te stappen, is het niet alleen daarom interessant over te sluiten. Denk ook maar aan een nieuwe lange rentevaste periode of een aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Er zijn meer interessante redenen te noemen.

Vorig jaar steeg het aantal oversluiters met 30 procent. In het eerste kwartaal van 2019 bleef dit aantal hoog. Huizenbezitters sluiten over vanwege de rente, maar ook om de volgende redenen:

  • Gebruiken van de overwaarde. Door middel van een verhoging van de hypotheek is het mogelijk de overwaarde deels te gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing, verduurzaming van je huis of een schenking aan (klein-)kinderen.
  • Kies voor extra zekerheid én rentekorting bij oversluiten onder NHG. Het voordeel van oversluiten van een hypotheek zonder NHG, naar een variant met is lagere maandlasten. Daarnaast weet je dat je niet met een restschuld blijft zitten, mocht je onverhoopt je huis moeten verkopen voor een lagere prijs dan de hypotheekschuld. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke oversluiting, dien je te voldoen aan bepaalde voorwaarden, waarvan de belangrijkste zijn: Maximaal hypotheekbedrag van 290.000 euro en de marktwaarde moet hoger zijn dan de lopende hypotheek. Wanneer je hypotheek 289.000 euro is, maar de marktwaarde bijvoorbeeld 270.000, staat je huis 'onder  water' en kom je niet in aanmerking voor NHG.
  • Bij ontevredenheid over huidige hypotheek: Sluit bijvoorbeeld uw dure beleggingspolis, woekerpolis of niet flexibele spaarhypotheek over.
  • Kiezen voor aflossen: Dat geeft meer zekerheid en wellicht ook lagere hypotheekrente, vanwege vermindering of verdwijning van renteopslag (als gevolg van het aflossen).