Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzekering via reisorganisatie dubbel onvoordelig


Een reis- of annuleringsverzekering afsluiten bij een luchtvaartmaatschappij of reisbureau blijkt in twee opzichten onvoordelig uit te pakken: een dergelijke verzekering is vaak duur en de dekking valt tegen. Dit blijkt uit onderzoek van De Consumentenbond, die polisvoorwaarden van 15 reisaanbieders naast elkaar heeft gelegd.

Wanneer je bezig bent met een boeking kun je op een gegeven moment kiezen voor een standaard verzekering van internationale verzekeraars. Deze verzekeringen zijn in de meeste gevallen ongunstig voor jou als reiziger. Je betaalt een hoge premie van 5 procent (in een uiterst geval zelfs 28 procent van de reissom) en de dekking valt tegen. Daarnaast zijn de (veelal beperkende) voorwaarden van de reisverzekeraar niet altijd duidelijk aangegeven.

Altijd annuleren?

28 procent van de reissom betaal je bij een bepaalde vliegticketverkoper. Voor die premie krijg je als verzekerde bij annulering maar 85 procent van de ticketkosten terug, moet je nog eens 50 euro betalen aan het reisbureau, wanneer je je reis annuleert én stopt de verzekering 48 uur voor vertrek.

Sommige andere organisaties zijn onduidelijk over de voorwaarden. Dan wordt er gemeld dat de klant de aangeboden verzekering om elke reden mag annuleren, terwijl in de polisvoorwaarden van de betreffende verzekeraar zelf diverse uitsluitingen staan. Valt de reden van annulering wel onder de dekking? Dan wordt maximaal een bedrag van 75 procent van de kosten vergoed. Naar aanleiding van het onderzoek heeft een reisorganisatie de slogan ‘Annuleren om elke reden’ veranderd in ‘Ruimere annuleringsdekking’.

Verzekerd op reis?

Zaken die niet onder een eventuele dekking van de reisverzekering vallen, worden vaak niet weergegeven op de verzekeringskaart. Op deze kaart staan de belangrijkste kenmerken van het product dat de verzekeraar aanbiedt, samengevat. Bij sommige verzekeringen zijn zoek- en reddingskosten bijvoorbeeld niet gedekt (belangrijk voor wintersporters, zeilers en wandelaars). Dit ontdek je als verzekerde pas na het lezen van de lange polisvoorwaarden. Ga je op wintersport? Check dan goed of je verzekerd bent met wintersportdekking! Deze ontbreekt namelijk vaak ook in de reisverzekeringen. Als er wat gebeurt met je bagage, vergoedt een reisverzekering niet ruim. Vooral de dekking  van elektronica is minimaal.