Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verduurzaming woning


Veel Nederlanders maken (nog) geen aanstalten hun woning te verduurzamen, binnen nu en vijf jaar. Wanneer je dat wel doet, is het handig te weten hoe je een en ander kunt financieren.

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 43 procent van de 1500 ondervraagde woningbezitters zijn woning voorlopig niet gaat aanpakken. Dat komt, omdat men niet weet welke financiële regelingen van de overheid nog te verwachten zijn. Verder vindt meer dan de helft van de huiseigenaren dat de overheid hen financieel dient te ondersteunen bij het verduurzamen. Wat het Nibud het meest is opgevallen, is de afwachtendheid van mensen; ze hebben geen idee waar ze rekening mee moeten houden.

Financieringsmogelijkheden

Wanneer je besluit wel je woning actief te verduurzamen, zijn er diverse mogelijkheden een en ander te financieren. Wie een woning isoleert of andere energiebesparende maatregelen treft, kan soms in aanmerking komen voor subsidie. Deze subsidie, en de hoogte ervan, is afhankelijk van de maatregel en de gemeente waarin je woont. Veel gemeenten keren subsidie uit voor het opwekken van duurzame energie, woningisolatie en aardgasvrij wonen.
Ondanks de mogelijke subsidie blijven er bij een verbouwing (met betrekking tot verduurzaming) hoge kosten open staan. Aantoonbare duurzame verbouwplannen (bewaar de bonnetjes en facturen goed om aan te kunnen tonen dat het geld is besteed voor verduurzaming van de woning) mogen bij aankoop van de woning meegefinancierd worden in de hypotheek (tot 106 procent van de woningwaarde). Heb je overwaarde van de woning? Dan is een bijleenregeling mogelijk. Daarbij dien je de overwaarde binnen 3 jaar te gebruiken voor een verbouwing. Andere mogelijke leenvormen zijn de persoonlijke lening (vast bedrag tegen vaste looptijd, fiscaal aftrekbaar) en het doorlopend krediet (continue geld kunnen opnemen, niet fiscaal aftrekbaar).

Kost wat, maar levert ook wat op

Een duurzame verbouwing kost geld, maar levert uiteindelijk een energiebesparing op. Zo bespaar je met het isoleren van de vloer op de begane grond 200 euro per jaar. Het isoleren van een schuin dak (verwarmde zolder) levert een energiebesparing van 600 euro per jaar op.

sCarabane

Heb je ooit wel eens van de sCarabane gehoord? Dit slimme mobiele vakantiehuis wekt energie op (heeft geen duurzame verbouwing nodig). Door het gebruik van groene technologie is de sCarabane voor een groot deel zelfvoorzienend. Het huisje draait met het zonlicht mee. Met zonnepanelen en een extra windturbine wordt elektriciteit opgewekt. Ook wordt zonne-energie gebruikt om water te verwarmen. Fabrikant Green Cat geeft aan dat het zelfvoorzienend aanbod afhankelijk is van de omgeving, het weer en de gewoonten van de bewoners. Momenteel zijn alleen nog prototypes te koop.