Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Schade door de vorst? Dit wordt er vergoed


De Nederlandse winter is gearriveerd. Tempraturen ruim boven het vriespunt in de nacht en ook overdag halen we temperaturen in de min. Het zonnetje schijnt, maar de wind maakt het ijzig koud. Brr! Het is een prachtig gezicht, maar de winter kan ook veel schade veroorzaken door de vorst. Kapot gevroren bloempotten, leidingen of andere spullen in en om het huis moeten het vaak ongelden in deze periode. Maar wat vergoedt de verzekeraar?

Opstalverzekering voor schade aan het huis

Kapotgevroren leidingen is één van de meest voorkomende schades aan woningen tijdens de winter. Een barst in de leiding zorgt dan voor waterschade in je huis. Je merkt deze schade ook pas zodra de leidingen ontdooien. De leidingen vriezen kapot doordat het water uitzet wanneer het bevriest. Dit kun je voorkomen door de leidingen te isoleren of de verwarming in je huis iets hoger te zetten, ook wanneer je niet thuis bent. Vaak zie je bij vakantiehuisjes of schuurtjes met een wateraansluiting, dat de leidingen kapot vriezen wanneer de leidingen niet ontlucht zijn of de leidingen niet zijn afgesloten.

Wat wordt er vergoed?

Ondanks alle maatregelen kan het toch zo zijn dat je schade ontdekt na een periode vorst. Schade aan je huis of schade aan spullen die aan het huis vast bevestigd zijn worden gedekt door je opstalverzekering. De dekking verschilt per verzekeraar en dus is het verstandig om altijd de polisvoorwaarden van je opstalverzekering goed door te lezen. Zo weet je waarvoor je verzekerd bent en wat er vergoed wordt door de verzekering.

Heb je schade aan losse spullen rondom je huis zoals kapotte bloempotten, tuinmeubelen of andere spullen die de vorst niet hebben overleefd? Dan kun je hiervoor terecht bij je inboedelverzekering. Echter, als de schade is ontstaan door achterstallig onderhoud, dan wordt de schade vaak niet vergoed. Lees ook hier weer de polisvoorwaarden om zeker te weten wat jij allemaal kunt claimen bij je verzekering.

Schade melden bij verzekeraar

Als je schade hebt geleden door de vorst is het belangrijk om dit zo snel mogelijk bij de verzekeraar te melden. Het is belangrijk om de schade niet zelf te repareren of spullen weg te gooien voordat er een expert langs is geweest om de schade te beoordelen.

Tips voor vorstschade

  • Heb je een buitenkraan? Laat de waterleiding leeglopen en draai de kraan dan dicht om te voorkomen dat deze bevriest.
  • Draai je normaliter de verwarming dicht wanneer je van huis weg gaat? In de winter doe je er goed aan deze op een graad of 15 te laten staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.
  • Heb je een slecht geïsoleerde ruimte in huis, zoals een bijkeuken of zolder? Dan zal de verwarming daar ook afslaan wanneer je de thermostaat in de woonkamer terugdraait. In die ruimtes zal het dan snel koud worden en mogelijk zelfs gaan vriezen. Laat de thermostaat daarom wat hoger staan, zeker in de nacht.

Besparen op je schadeverzekeringen

Je maakt eigenlijk alleen maar gebruik van je verzekeringen wanneer je het echt nodig hebt. Waarom zou je dan teveel betalen voor je verzekeringen?

Onze verzekeringsspecialisten kunnen schadeverzekeringen vaak tegen dezelfde dekking, maar voor een lagere prijs voor je afsluiten bij een nieuwe verzekeraar. Aan de hand van jouw polissen, garanderen zij bij een overstap met 3 of meerdere verzekeringen, een besparing op je premie van minimaal 10%. Een voordeel dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!

Interesse? Meld je dan aan via onderstaande knop.