Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Oversluiten hypotheek extra populair


Momenteel is het topdrukte op de hypotheekmarkt. Dat komt niet alleen door het aantal woningverkopen, maar vooral ook door het oversluiten van bestaande hypotheken.

Afgelopen januari en februari werden er meer hypotheekaanvragen gedaan; in februari lag het aantal aanvragen in Nederland 22 procent hoger dan in februari 2017.

Krapte op de huizenmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen is opvallend. Er worden minder huizen aangeboden en de huizen die op de markt komen, worden duurder. In het laatste kwartaal van 2017 registreerde makelaarsclub NVM voor het eerst in jaren een daling van het aantal verkochte woningen in vergelijking met het jaar ervoor.

Het stijgende aantal hypotheekaanvragen is (ook) een gevolg van de stijging van hypotheekrentes  in de afgelopen twee maanden (hoewel ze nog laag zijn, is de verwachting dat ze licht stijgen in 2018).

Twee redenen voor de drukte

Adviesorganisatie De Hypotheekshop noemt twee redenen waardoor het oversluiten van hypotheken enorm populair is. De eerste reden is profiteren van de lage rentes, zolang het nog kan. De tweede reden is dat de boeterente minder hoog is. Wie vervroegd de hypotheekrente aanpast vanwege een lagere rente, loopt tegen boetebepalingen aan. Banken lopen hierdoor immers rente-inkomsten mis.

Ook de recente stijging van hypotheekrentes kan een reden zijn, volgens De Hypotheekshop. Als rentestijgingen ervoor zorgen dat het gat tussen de huidige marktrente en de oude hypotheekrente van een huiseigenaar kleiner wordt, valt ook de bijbehorende boeterente lager uit.

Benieuwd naar wat jij kunt besparen? Wij helpen je graag bij het bekijken van de mogelijkheden. Bel naar 030 - 7009 728 of klik hieronder.