Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe ontwikkelingen op de hypotheekmarkt


Een tweede inkomen gaat in 2020 zwaarder meetellen voor een hypotheekberekening, volgens een eerder advies aan de Tweede Kamer van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Toch gaan, als dit advies wordt opgevolgd, veel stellen er niet op vooruit, waarschuwt De Hypotheker. Een andere ontwikkeling op de markt: steeds meer huizenkopers willen hypotheek zonder renteaftrek. Is dat wel verstandig?


Volgens berekeningen (naar aanleiding van het advies van Nibud) van De Hypotheker kunnen vooral huishoudens met een hoog inkomen vanaf 1 januari 2020 minder lenen voor een huis dan nu het geval is. Daarnaast zullen de huizenprijzen stijgen. Volgens informatie van het Nibud kunnen tweeverdieners die in 2020 een loonsverhoging ontvangen van minimaal 2,5 procent, volgend jaar meer lenen. Maar wat als het inkomen gelijk blijft? Dat heeft De Hypotheker uitgezocht.

Vooruit of achteruit

Uit de berekeningen van De Hypotheker blijkt dat vooral huizenkopers die meer dan 30.000 euro per jaar verdienen er flink op achteruit gaan. Van 6000 tot 10.000 euro minder bij gezamenlijke inkomens van 90.000 euro. Dat dit zo is, komt door de woonquotes, waarop de maximale hypotheeklasten zijn gebaseerd. Het Nibud adviseert dat een bepaald inkomenspercentage bestemd is voor woonlasten. Alle prijzen zullen in 2020 gaan stijgen, waardoor je simpelweg minder aan je hypotheek uit kunt geven, wanneer je loon gelijk blijft. Ben je een eenverdiener en heb je een jaarinkomen van tot 22.000 euro? Dan ga je er in 2020 waarschijnlijk op vooruit. Andere eenverdieners blijven stabiel of gaan er op achteruit.

Buiten beschouwing

Het Nibud adviseert ook over een hogere hypotheek voor duurzame woningen (of het energiezuinig maken ervan). Afhankelijk van hoe energiezuinig de woning is of wordt, kan er volgens dat advies, tot 25.000 euro buiten beschouwing worden gelaten bij het berekenen van de financieringslast.

Hypotheekrenteaftrek

Een ander onderwerp dat de gemoederen bezig houdt is de hypotheekrenteaftrek. Deze wordt in Nederland langzaam afgebouwd. Vanwege de lage rente zijn er steeds minder huizenkopers geïnteresseerd in het belastingvoordeel. Er wordt vaker gekozen voor hypotheken, waarbij niet volledig afgelost hoeft te worden. Daarvoor is renteaftrek niet mogelijk, maar dat wodt voor lief genomen. Ook omdat in sommige gevallen een dergelijke hypotheek honderden euro’s per maand goedkoper kan zijn dan een annuïteitenhypotheek. Let er wel op dat je eventuele rentevaste periode een keer afloopt. Daarna kan de rente omhoog gaan, terwijl je nog steeds geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Je lost dan ook minder af, waardoor je lasten maandelijks omhoog kunnen gaan. Tevens moet je de resthypotheek aan het einde van je looptijd af kunnen lossen of opnieuw kunnen financieren.