Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe klimaatwet

Initiatieven om minder aardgas en meer groen gas te verbruiken, meer zonnepanelen te plaatsen, worden al jaren toegejuicht. Daar blijft het niet bij: zeven politieke partijen komen binnenkort met een heuse klimaatwet.

Die klimaatwet regelt dat ons land in 2050 bijna geen CO2 meer mag uitstoten. Het is bijzonder dat zeven partijen gezamenlijk optreden tegen klimaatverandering; VVD, CDA, D66, CU, GroenLinks, PvdA en SP bezitten 113 van de 150 zetels in het parlement.

Voor het eerst

Tot op heden zijn er diverse beloftes en vrijblijvende afspraken gedaan omtrent het tegengaan van klimaatverandering. Met de komst van de klimaatwet, worden afspraken schriftelijk in een wet vastgelegd. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Door zo'n wet weet je waar je aan toe bent. Ook kun je, bij het niet nakomen van de wet, voor de rechter worden gedaagd. Bindende afspraken die er in staan, zijn bijvoorbeeld: De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2050 met 95 procent omlaag, ten opzichte van 1990. Tegen die tijd mag er in Nederland amper nog vuile energie gebruikt worden. Olie en gas moeten plaats maken voor duurzame energie, zoals stroom van zonnepanelen en windmolens. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn teruggebracht.

Klimaatwet vs klimaatakkoord

Binnenkort wordt er naar verwachting ook een klimaatakkoord gesloten. Het verschil met de klimaatwet is dat het akkoord meerdere afspraken betreft, over de manier waarop de 49 procent CO2-reductie in 2030 moet worden bereikt. In de klimaatwet wordt enkel genoemd dát de CO2-reductie moet worden behaald.

Aardgasbelasting omhoog

Om de overstap naar zonnepanelen, hybride verwarmingssystemen, warmtepompen of zonneboilers financieel aantrekkelijker te maken, wordt in het klimaatakkoord afgesproken dat aardgasbelasting omhoog gaat en de elektriciteitsbelasting omlaag. Als woningeigenaar kun je een lening met een lage rente krijgen om je huis te verduurzamen. Die lening is gekoppeld aan het huis, waardoor jij als eigenaar minder financiële risico loopt.