Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders amper voorbereid op noodsituatie

Nederlanders zijn niet goed voorbereid op een ramp in en om het huis. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat, wanneer iemand te maken krijgt met bijvoorbeeld een brand of gaslek, vaak de benodigde verzekeringspapieren niet voor het grijpen liggen. Ook aan andere voorbereidingen in geval van nood schort het nog wel eens.

Uit het onderzoek van Rode Kruis blijkt dat 43 procent van de Nederlanders niet bij de gegevens van de opstalverzekering en/of de inboedelverzekering kunnen, wanneer zij hun huis niet in kunnen. Wanneer er brand is, kunnen dergelijke gegevens heel belangrijk zijn. De zorgverzekering is een ander verhaal. Ruim 75 procent heeft altijd de gegevens van de zorgverzekering binnen handbereik.

Tijdelijk andere woonruimte

Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna 40 procent nog nooit nagedacht heeft over een verblijfplaats in geval van nood. Waar driekwart van de Nederlanders nog nooit met naasten besproken heeft in geval van nood tijdelijk bij hen in huis te mogen verblijven, heeft 63 procent van de huisdierbezitters nagedacht over het verblijf van hun geliefde huisdier. 

Wanneer je je in een noodsituatie bevindt, is het fijn als je anderen kun bereiken. Bijvoorbeeld partner, ouders of kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat 66 procent het telefoonnummer van kinderen en 42 procent het nummer van hun partner niet uit het hoofd kent. Ruim 80 procent denkt dat de telefoon niet nodig is om de betreffende telefoonnummers te achterhalen.

Gegevens altijd binnen handbereik

Geen paniek! Er bestaat een persoonlijk noodplan. Het Rode Kruis biedt dit via de website aan. Dit is een document, die belangrijke informatie bevat voor noodsituaties (onder meer contactgegevens van je verzekeringen en nutsbedrijven). Deze kan (veilig) digitaal opgeslagen worden in de cloud, waarmee je overal je bestanden kunt opslaan en kunt gebruiken. Of je kunt een print veilig bewaren op het tijdelijke adres, waar je bij nood kunt verblijven. Zo heb je belangrijke gegevens altijd binnen  handbereik.