Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Jonge consumenten nauwelijks bewust van kosten autoschade

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar vaak kun je schade aan je auto wel voorkomen. Vooral bij jongeren is er nauwelijks bewustzijn over de financiële impact die wordt veroorzaakt bij een autoschade wanneer deze geclaimd wordt bij hun WA-verzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy.

Verhoging van ruim duizend euro per jaar

Maar liefst 93% van de jonge autobezitters tot 24 jaar weten niet dat een schadeclaim een flinke verhoging van de premie kan veroorzaken. Ook het vinden van een nieuwe verzekeraar wordt op het moment na de claim lastig. De premie kan hierdoor per jaar met meer dan duizendeuro om hoog gaan, na slechts één claim. Ook de onwetendheid over de dekking is groot onder de jongere automobilisten. Meer dan een kwart van de jongeren denkt dat bij een WA-autoverzekering de schade aan hun eigen auto ook gedekt is. Één derde denkt dat zijn premie na de schadeclaim hetzelfde blijft.

Schade claim wel nodig?

Wanneer je geen schade claimt bij je verzekering, bouw je elk jaar één schadevrij jaar op. Dit kan zorgen voor een no—claimkorting op je verzekeringspremie van soms wel 80%. Claim je een schade? Dan wordt er aanspraak gemaakt op de schadevrije jaren. Afhankelijk van de situatie, kan de premie na één claim oplopen tot een verhoging van een paar honderd euro. Ook zijn verzekeraars terughoudend met het aannemen van klanten met een negatief aantal schadevrije jaren. Daardoor kunnen consumenten vaak niet bij een andere verzekeraar terecht.

Zet daarom altijd de kosten, voor- en nadelen op een rijtje voordat je je schade claimt. Kleine schades kun je vaak beter zelf betalen. Hiermee voorkomt men een langdurige premieverhoging en houden een goede naam bij verzekeraars.