Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Je smartphone opladen met zonne-energie? Het kan!

Zonnelader

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar wat doe je als je onderweg bent en je telefoon plotseling leeg is? Misschien kan een oplader op zonne-energie dan uitkomst bieden. Want hoewel het wat futuristisch klinkt, bestaat het al jaren: een zonnelader.

Wat is een zonnelader?

Een zonnelader is een speciale powerbank die oplaadt door middel van zonne-energie. Voorafgaand aan het gebruik leg je de powerbank dus eerst onder een lichtbron. Doordat de lader ingebouwde zonnepanelen heeft wordt het licht omgezet in energie. Zodra de powerbank vol is, kun je je telefoon erop aansluiten om hem op te laden.

Er bestaan twee soorten panelen, die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun kleur: blauw en zwart. De powerbank met blauwe panelen is goedkoper om te produceren en werkt goed onder de felle zon. De zwarte panelen werken ook goed met bewolking, maar zijn daardoor ook een stuk duurder. De meeste zonneladers maken gebruik van de zwarte panelen. Overigens kun je de meeste powerbanks ook zonder zon opladen via een USB-aansluiting op je computer of een USB-adapter op het lichtnet.

Energiebesparing

Het idee van een zonnelader is dat je er ‘grijze’ stroom mee bespaart. Dat lijkt niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Toch valt dit in de praktijk tegen. Er is namelijk maar heel weinig stroom nodig om de batterij te vullen; op jaarbasis kost het opladen van je smartphone ongeveer een euro. De aanschaf van een zonnelader is aanzienlijk duurder: de goedkoopste lader is ongeveer 23 euro, en de duurste is bijna 80 euro.

Oplaadsnelheid

Hoe snel de powerbank oplaadt is afhankelijk van de grootte van de ingebouwde batterij. Hoe groter de accu, hoe langer het duurt totdat deze vol is. Veel powerbanks hebben een grote batterij (waarmee je je telefoon ongeveer vier keer volledig kunt opladen). Dit betekent dat het een tijdje duurt voordat deze vol is, maar dat je hem niet na elk gebruik weer in de zon hoeft te leggen. Daarnaast ondersteunen de meeste powerbanks geen snelladen, wat betekent dat je telefoon er meer dan een uur voor nodig heeft om op te laden.

Overweeg je een zonnelader aan te schaffen? Let dan goed op de accucapaciteit van je batterij. De capaciteit van de powerbank moet ongeveer 30 procent hoger zijn dan die van je telefoon, omdat je je telefoon anders maar gedeeltelijk kunt opladen.

Het grote voordeel

Hoewel een zonnelader niet zo goedkoop is als een standaard powerbank, is hij wél handig wanneer je een roadtrip, natuurwandeling of campinguitje op de planning hebt staan. Met een zonnelader ben je onafhankelijk van stopcontacten en heb je dus nooit meer een lege telefoon op zak.