Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Inbrekers minder actief tijdens corona

 

Inbreker

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt, maar de kans bestaat dat er bij je wordt ingebroken. Het aantal inbraken neemt tijdens de coronacrisis af. Toch is het goed om te weten wat je verzekering dekt in geval van inbraakschade en wat je kunt doen om een woninginbraak te voorkomen.

Minder inbraken in 2020

Het aantal inbraken is dit jaar sterk gedaald. Normaal gesproken is er in de zomermaanden juist een piek zichtbaar, maar die bleef in juli en augustus uit. De afname van het aantal inbraken heeft vooral te maken met de coronamaatregelen: de afgelopen maanden waren we veel thuis, wat inbrekers minder kans gaf om toe te slaan. De verwachting is dat ook de pieken in het najaar kleiner zullen zijn. Inbrekers slaan deze maand al 30 procent minder toe dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verzekeren tegen woninginbraak

Alhoewel het fijn is dat het aantal inbraken daalt, betekent dit natuurlijk niet dat er helemaal niet meer wordt ingebroken. Wat moet je doen wanneer je toch wordt bestolen? En wat dekt je verzekering eigenlijk?

Allereerst is het belangrijk dat je meteen aangifte doet bij de politie. Wanneer er (bank)passen zijn gestolen is het verstandig om deze direct te blokkeren. De meeste vormen van inbraakschade worden vergoed door je verzekeraar, zolang je maar wel aangifte van de inbraak hebt gedaan. Wanneer je schade hebt aan je huis of schuur dan zal je opstalverzekering deze dekken. Aan inbraakschade van een schuur is overigens wel een maximum vergoeding verbonden, namelijk 10.000 euro. Als er spullen zijn gestolen wordt dit gedekt door je inboedelverzekering.

Let erop dat de dekking alleen geldig is wanneer iemand met geweld binnenkomt. Als je zelf de deur open liet staan en iemand daardoor naar binnen kon, wordt de schade dus niet vergoed.

Woninginbraak voorkomen

Het beste is natuurlijk om een woninginbraak te voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo is het aanschaffen van een veilig slot (met SKG keurmerk) en een goed alarm erg belangrijk om inbraken tegen te gaan. Je kunt ook opletten of je kliko niet te makkelijk te verplaatsen is, aangezien veel inbrekers die als trap gebruiken om het dak op te klimmen. Verder kun je buitenverlichting met sensor gebruiken, zodat er een licht aangaat wanneer de sensor beweging detecteert. Hiermee voorkom je dat je inbrekers te veel privacy geeft.