Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekverstrekkers op de vingers getikt wegens te hoge oversluitboetes

Heb jij na 14 juli 2016 je hypotheek overgesloten en hier een fiks boete voor moeten betalen? Dan is de kans groot dat de hypotheekverstrekker hiervan een deel aan je gaat terugbetalen. Toezichthouder AFM heeft dit vastgesteld na een onderzoek over het bereken van oversluitboetes.

Huishoudens de dupe van verkeerde berekening

Door de extreem lage hypotheekrente van de afgelopen maanden, hebben veel huiseigenaren hun oude hypotheek met hoge rente ingeruild voor een veel lager rentetarief. De hypotheekverstrekkers mogen kosten in rekening brengen voor de gemiste inkomsten. Hoe de hypotheekverstrekkers deze oversluitboete berekenden was altijd een mysterie en dit gebeurde op verschillende manieren. Huiseigenaren betaalden hierdoor honderden euro’s te veel aan de oversluitboete.

Nieuwe leidraad met terugwerkende kracht

Sinds 14 juli 2016 bepaalt een nieuwe Europese richtlijn dat banken en verstrekkers enkel hun werkelijke financiële nadeel mogen doorberekenen. De AFM publiceerde kort geleden de manier waarop hypotheekverstekkers dit moeten doen. De nieuwe rekenmethode geldt met terugwerkende kracht vanaf vorig jaar zomer. De AFM heeft bepaald dat hypotheekverstrekkers alle oversluitboetes vanaf 14 juli 2016 opnieuw moeten berekenen en zonnodig moeten terugbetalen.

Meer dan 5 miljoen te veel betaald aan oversluitboetes

De grote banken van Nederland zoals ABN Amro en de Rabobank verwachten beide in totaal zo’n 5 miljoen terug te betalen aan klanten die sinds 14 juli 2016 een oversluitvergoeding hebben betaald. Ook de ING en de Volksbank zeggen toe de kosten van het oversluiten opnieuw te moeten berekenen.

Bron: Nu.nl, 21 maart 2017