Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekloze koper in opmars

De hypotheekloze koper rukt op in de woningmarkt. Vorig jaar is zo’n 17% van de koopwoningen in Nederland van eigenaar veranderd zonder dat er een hypotheek aan te pas kwam. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Met name in de grote steden en aan de kust wordt veel huizen zonder hypotheek gekocht.



De grote meerderheid van de kopers die niet langs de bank hoeft voor een hypotheek is relatief oud (70-plusser), doorstromer of belegger. Bijna 43% van de hypotheekloze kopers heeft meerdere woningen, 38% stroomt door naar een volgende woning. Vooral appartementen worden contant afgerekend: drie van de tien appartementen werd hypotheekloos aangekocht. Dat komt volgens het Kadaster doordat deze woningen relatief goedkoop zijn.

Grote steden

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is een kwart van de huizen zonder hypotheek aangeschaft. Studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht komen zelfs uit rond de 30% maar dat komt mede doordat een klein gedeelte van de hypotheekloze aankopen wordt gedaan door ouders die huizen kopen voor hun studerende kinderen. In Utrecht ligt dat percentage met 20% iets lager. Uitschieter is de Zeeuwse kust, waar 30 tot 40% van de woningen zonder hypotheek werd gekocht, een beeld dat ook naar voren komt in kustplaatsen als Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen.

Starters

Er zijn wel zorgen om de starters die daardoor zijn aangewezen op een dure huurwoning. Zonder gulle ouders of riante erfenis staan zij in de grote steden steeds vaker buiten spel. De koopmarkt is voor hen in toenemende mate onbereikbaar omdat ze niet kunnen concurreren met de koopkracht van meervoudige eigenaren. Hypotheekloze kopers hebben daarbij ook een veel betere onderhandelingspositie. Wie niet langs de bank hoeft om een hypotheek te regelen, kan immers sneller handelen en meer bieden.

Huurwoningen

Het positieve aan deze ontwikkeling is dat er meer huurwoningen komen in de vrije sector. Slechts 6% van de woningen in de Nederlandse markt behoort tot dit segment. Terwijl de vraag naar dit type woning toeneemt door strengere hypotheekregels en de wens om flexibel te zijn.

In 2016 zijn circa 30.000 koopwoningen omgezet naar huurwoningen. Of dit ook de betaalbare en goed onderhouden huizen zijn waar zoveel behoefte aan is, is nog maar de vraag. Potentiële kopers die misgrijpen, en toch maar kiezen voor een huurwoning, zijn een stuk duurder uit. Bij woningen tot €235.000 gaan consumenten gemiddeld 80% meer betalen als ze de woning die ze wilden kopen, gaan huren.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Als starter zijn er specifieke regelingen zodat het kopen van een woning toch mogelijk is. Om erachter te komen of jouw droomhuis financieel bereikbaar is kun je het beste een onafhankelijke en deskundige adviseur de maximale hypotheek laten berekenen. Via Consumind Finance kunnen we je in contact brengen met een onafhankelijke adviseur. Vraag hier direct een hypotheekgesprek aan!