Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoeveel zorgpremie te betalen in 2020?


De één betaalt straks per maand fors meer zorgpremie dan nu het geval is, de ander iets minder. Sommige verzekeraars verlagen de premie, andere verhogen. Er wordt verwacht dat er dit keer meer mensen zullen overstappen van zorgverzekering. Marktonderzoeksbureau Ipsos verwacht zelfs een overstaprecord.

Dat er een overstaprecord wordt verwacht, komt voornamelijk door het besluit van Minister Bruno Bruins van Medische Zorg, om vanaf 2020 de collectiviteitskorting te halveren. Momenteel bedraagt deze korting maximaal 10 procent, maar vanaf volgend jaar wordt dat 5 procent. Twee derde van Nederland is collectief verzekerd voor zijn zorgverzekering via de werkgever, sportclub of gemeente. Collectief verzekerden bleken de afgelopen jaren erg trouw aan hun verzekeraar. Het grootste deel is nog nooit overgestapt. In 2018 stapte 7 procent van alle verzekerden over, in 2013 7,2 procent (record tot nu toe).

Verlaagde premie

Sommige verzekeraars (in Nederland zijn er in totaal 24 zorgverzekeraars) bieden een verlaagde premie aan. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld zorg beter en efficiënter te organiseren of deels opgebouwde reserves te gebruiken om de premie goedkoper te kunnen maken. Op deze manier hopen verzekeraars de zorg samen met de zorgaanbieders toegankelijk en betaalbaar te houden. Let er op dat je zorgpremie kan dalen, maar dat dit niet direct betekent dat je daarmee ook lagere maandelijkse lasten krijgt. Dat komt door de halvering van de collectiviteitskorting.

Wat is goedkoper?

Volgens het NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) is het idee dat een collectieve verzekering goedkoper is, niet altijd waar. Het kan zelfs zo zijn dat een zorgverzekering, waarvan geen collectieve variant beschikbaar is, goedkoper is dan een collectieve verzekering. Voor 72 tot 90 procent van de verzekerden loont het over te stappen. De collectief verzekerden die alleen een basisverzekering hebben kunnen in totaal 50 miljoen euro besparen. Gemiddeld kunnen zij jaarlijks 50 euro goedkoper uit zijn. Je huidige verzekering opzeggen kan tot en met 31 december. Kiezen voor een andere verzekering, dien je te doen voor 1 februari.

Keuze is reuze

Genoeg keuze wat zorgverzekeringen betreft: In dit jaar werden 59 verschillende zorgverzekeringen aangeboden. De meeste mensen hebben een naturapolis. Met deze polis betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten direct, zonder dat je voor hoeft te schieten. Tegen de voorwaarde dat de zorgverzekeraar alleen zorg vergoedt van zorgverleners waarmee een contract is afgesloten. Wanneer je kiest voor een restitutiepolis, moet je zelf eerst voorschieten, maar heb je meer keuzevrijheid.