Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Grens hypotheekgarantie fors omhoog


Vanaf volgend jaar vallen huizen tot € 290.000 euro onder de Nationale Hypotheekgarantie. In 2018 ligt de grens nog op € 265.000 euro. Een flinke stijging.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) beschermt geldverstrekkers extra, omdat de verzekeraar achter NHG de eventuele hypotheekschuld van wanbetalers overneemt. Door deze extra zekerheid willen banken een lagere hypotheekrente aanbieden. Een NHG-lening is mogelijk voor woningen tot maximaal de gemiddelde koopsom in Nederland die betaald worden tot maximaal de wettelijk bepaalde loan-to-value. Die bedraagt dit jaar 100 procent of 106 procent bij energiebesparende maatregelen.

Geen verrassing
Dat de NHG-grens enorm omhoog is gegaan, is geen verrassing. De grens volgt de prijsstijgingen van de huizenmarkt en wordt sinds 2017 vastgesteld op de gemiddelde verkoopprijs in de maanden juni tot en met augustus. Het bedrag wordt afgerond op een getal dat deelbaar is door € 5000 euro. In juni en juli kostte een gemiddelde woning bijna € 289.500 euro en bijna € 291.000 euro. Het Waarborgfonds Eigen Woning, de instantie die de hypotheekgarantie regelt, gaat er vanuit dat de gemiddelde verkoopprijs in augustus ook iets boven de € 290.000 euro ligt.

Energiebesparing
Ben je van plan energiebesparende maatregelen in je nieuwe huis te treffen? Dan kun je zelfs een NHG-hypotheek afsluiten voor meer dan drie ton. Het Waarborgfonds gaat nu uit van ruim € 307.000 euro. Mocht de gemiddelde verkoopprijs hoger uitvallen dan gedacht, kan de NHG-grens, ook voor huizenkopers zonder energiebesparende plannen, nog hoger uitvallen.