Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goed voorbereid op wintersport


Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Voordat je met je ski’s weer van de pistes afsjeesd, is het slim om goed naar je verzekering te kijken. Want hoewel je er niet aan moet denken dat er iets vervelends gebeurt, blijft een ongeluk in een klein hoekje zitten.

Doorlopende reisverzekering niet voldoende

Heb je op dit moment een doorlopende reisverzekering? Het betekent niet dat je dan automatisch ook goed verzekerd bent als je op wintersport bent. Gevaarlijke sporten, zoals skiën, snowboarden en dergelijke zijn niet meeverzekerd bij de standaard dekking van de reisverzekering. Dus ga je komend seizoen op wintersport? Zorg dan dat je de dekking wintersport en bijzondere sporten afsluit. Vergeet de dekking trouwens ook niet als je een kortlopende reisverzekering afsluit. 

Zorg nodig tijdens de wintersport?

Stel je voor, je bent lekker aan het snowboarden maar je valt waardoor je je been breekt. Niet alleen doet dat pijn, maar je hebt ook zorg nodig. Vanuit de basiszorgverzekering worden de medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief gedekt. Kom je in een privékliniek terecht? Dan kan je er bijna zeker van zijn dat ze een hoger tarief dan in Nederland rekenen, waardoor je zelf een deel moet bijbetalen. Je kan ervoor kiezen om dit te verzekeren onder de dekking geneeskundige kosten bij de reisverzekering, of aanvullend bij je zorgverzekering.

Enkeltje gipsvlucht

Omdat je been is gebroken kan je met de rest van de geblesseerde wintersporters met de zogenoemde gipsvlucht weer huiswaarts. De kosten van deze vlucht is standaard meeverzekerd in de reisverzekering, zelfs zonder de aanvullende dekking voor medische kosten. Heb je helemaal geen reisverzekering afgesloten? Pas dan op, want deze kosten vallen niet onder de basiszorgverzekering. 

Gestolen skiuitrusting

Je laat even je ski’s onbeheerd achter bij de après skihut om op te warmen, bij terugkomst zijn ze weg. Balen, want ze waren gloednieuw en niet goedkoop. Onder de dekking bagage valt diefstal, beschadiging en verlies. Maar de vergoeding is over het algemeen niet onbeperkt, er zit een maximum bedrag aan de dekking van de gehele bagage. Er is in 2017 ruim 20% meer melding gemaakt van diefstal van skiuitrusting dan in vorige jaren. De gelegenheid maakt de dief! 

Met deze tips kun je de kans op diefstal van je skiuitrusting verminderen: 

1. Doe aan parenruil! 

Een paar ski's die niet bij elkaar passen, daar heeft niemand iets aan! Wissel daarom één ski op met iemand uit je reisgezelschap. De kans dat zo'n ongelijk paar uit wordt gestolen is een stuk kleiner. Zet ze een stuk uit elkaar en je verminderd de kans op diestal. Het duurt namelijk te lang om de ski's bi jelkaar te gaan zoeken! 

2. Gadgets

Tegenwoordig zijn er tientallen gadgets op de markt die je kunt plaatsen op je ski's of snowboard tegen diefstal. Het zijn geen wondermiddelen maar het verminderd wel de kans op diefstal. 

Toch gestolen?

Het kan de beste wintersporter overkomen dat de skiuitrusting wordt gestolen. Mocht dit gebeuren doe dan direct aangifte bij de plaatselijke politie. Het maakt geen verschil uit of ze van jezelf zijn of dat je de ski's hebt gehuurd, aangifte is verplicht! Alleen met een officieel document van de politie kun je de schade melden bij de verzekeraar en grotendeels verhalen op je reisverzekering. Of de schade wordt vergoed ligt aan verschillende zaken: 

- Zijn je skispullen uit een afgesloten ruimte gestolen? 
- Zijn ze buiten bij het restaurant gestolen? 
- Is er onvoorzichtig gedrag geweest zoals het de hele dag onbewaakt buiten laten staan van de ski's? 

Annuleringsverzekering voor de wintersport

Je kunt ook een annuleringsverzekering afsluiten, om (een gedeelte van) de reissom vergoed te krijgen als je de reis van tevoren of tussentijds moet annuleren, bijvoorbeeld vanwege overlijden van een familielid. Of een leukere redenen, het krijgen van een nieuwe baan. Je kan kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering of kortlopende annuleringsverzekering. Je moet de annuleringsverzekering wel binnen een bepaald aantal dagen na het boeken van de vakantie afsluiten. Weet je, voordat je de verzekering afsluit, dat je nieuwe baan start in de periode dat je op vakantie gaat, dan kan je niet gebruik maken de annuleringsverzekering.

Wat dekt de wintersportdekking niet?

Over het algemeen wordt off-piste skiën niet vergoed, het risico op een ongeluk is daarbij namelijk groter. Maar ook schade dankzij speed skiën, skispringen, bobsleeën, ijshockey, ijsklimmen, zakelijke reizen en de schade aan skistokken en bindingen worden vaak niet vergoed. Houd daar dus rekening mee tijdens je vakantie. Wij wensen je een fijne en veilige wintersport toe!

Wil je advies en een goede reisverzekering afsluiten? Wij helpen je graag en kunnen ook kijken of je kunt besparen op je overige schadeverzekeringen.

Afbeelding: goed voorbereid op wintersport van M_photo/Shutterstock.com