Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Gedaalde prijzen stroom en gas


Dit jaar valt de energienota lager uit dan vorig jaar. Dit heeft diverse redenen, waarvan de uitbraak van het coronavirus er een is. Daardoor zijn wereldwijd de afgelopen maanden de energieprijzen gedaald.

Zowel het milde winterweer (januari 2020 was, met gemiddeld 6,2 graden, de warmste januari ooit) als de zorgen om het coronavirus hebben de wereldeconomie een flinke deuk gegeven. De internationale zorgen om het coronavirus hebben effect op de prijzen van gas en elektriciteit. De vraag naar olie daalt doordat bedrijven tijdelijk sluiten en er minder wordt gereisd. Die dalende vraag zorgt dat de olieprijzen omlaag gaan. De stroomprijs ligt momenteel 11,3 procent en de gasprijs 13,5 procent lager dan twee maanden geleden. Ook heeft de heffingskorting, die elk huishouden ontvangt, invloed. Huishoudens krijgen een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar.

Besparen

De vaste prijzen voor gas bij de drie grootste energieleveranciers liggen sinds 2016 al niet zo laag meer. Wanneer je een variabel energiecontract hebt of een vast contract wat bijna afloopt, is het interessant te kijken of je kunt besparen. Een gemiddeld huishouden kan momenteel tot wel 450 euro besparen met een overstap. Dat is 76 euro meer dan twee maanden geleden.