Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Extreme weersomstandigheden drijven premies omhoog


Ook Nederland krijgt steeds meer te maken met extremen in het weer, bijvoorbeeld door warmere zomers en grotere stormen. De gevolgen van de klimaatverandering worden nu ook voelbaar in de portemonnee: verzekeringspremies gaan (weer) omhoog.


Bij verzekeringen stijgen bijvoorbeeld de premies voor de particuliere woonhuisverzekering of de autoverzekeringen. De prijsstijgingen worden doorgevoerd, omdat vorig jaar door regen of hagel veel meer schademeldingen bij verzekeringen binnenkwamen. Bijvoorbeeld door schade aan woningen. Of denk aan de extreme hagelbuien in 2016, die een groot deel van Zuidoost-Nederland troffen. Ruim honderdduizend schademeldingen kregen verzekeraars binnen. Meer dan tien keer zoveel als op een doorsnee dag.

Premies straks onbetaalbaar?

Volgens het Verbond van Verzekeraars, die zich zorgen maakt over klimaatverandering, kan het voorkomen dat in bepaalde gebieden de premies hoger worden of dat bepaalde risico’s zelfs worden uitgesloten van verzekeringsdekking. De kans is er dat daardoor in sommige kwetsbare gebieden de premies onbetaalbaar kunnen worden voor lagere inkomens. Of het kan voorkomen dat een allriskverzekering op een auto voor sommige klanten te duur wordt, waardoor consumenten afhaken. Als de groep verzekerden klein wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor de premie.

Voorzorgsmaatregelen 

Verzekeraars proberen met voorzorgsmaatregelen, hulp en tips schade te verminderen. Een tip is om een deken over je auto te leggen als er een zware hagelbui aan komt. Veel verzekeraars helpen bijvoorbeeld tuinders bij de overstap naar hardglas, dat minder snel breekt bij onweer.

Overstroming

Alle tips en hulp ten spijt, het helpt allemaal niet tegen het grootste gevaar, waartegen niemand in Nederland verzekerd is: de overstroming. Gesprekken over een overstromingsverzekering worden volop gevoerd, maar vanwege het grote risico laat een definitief besluit nog op zich wachten. Een besluit voor heel Nederland is niet mogelijk zonder de hulp van de overheid, volgens het Verbond van Verzekeraars. Momenteel voorziet de overheid in geval van overstroming alleen in een vangnet. Slachtoffers ontvangen dan een tegemoetkoming voor onverzekerbare schade.