Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een ruime miljoen consumenten wisselen van zorgverzekeringIn totaal zijn 1,2 miljoen mensen van zorgverzekering gewisseld in de laatste overstapperiode. Deze vond plaats tussen 12 november 2018 en 31 januari 2019. Dat komt overeen met 7 procent van het totaal aantal zorgpolissen in Nederland.

De cijfers zijn bekendgemaakt door onderzoeksbureau Vektis Intelligence. Mensen die voor 31 december hun zorgverzekering hadden opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hadden uitgezocht, konden tot en met 31 januari een nieuwe verzekeraar uitzoeken. Daarna is alle overstapinformatie verwerkt.

Meer overstappers in 2013

Het percentage overstappers is het op een na hoogste sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Alleen in 2013 was de overstapbereidheid iets groter, met een percentage van 7,2 procent. Vorig jaar was het percentage 6,2 procent en in 2017 zocht 6,4 procent van de verzekerden een andere maatschappij op.

Bandbreedte gelijk

De flinke stijgingen van de zorgpremies zorgde er volgens de grote online zorgvergelijkers voor dat meer consumenten hun zorgpolis eens tegen het licht hebben gehouden. Hoewel zorgverlijkers jaarlijks grote verschuivingen voorspellen, is de bandbreedte de laatste acht jaar altijd ongeveer tussen de 6 en 7 procent. Vektis publiceert in april een uitgebreidere analyse van het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2019. We vertellen je er dan uiteraard weer meer over.