Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De kosten van een coronabehandeling

Covid19 zorg

Een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis: dat je er vanwege je zorgverzekering relatief weinig voor betaalt lijkt in Nederland vaak vanzelfsprekend. Maar zijn we ons wel bewust van de kosten die hierbij komen kijken? Wat is het kostenplaatje van iemand die corona krijgt en daarvoor op de intensive care behandeld moet worden? In dit artikel geven we je een iets beter beeld.

Kosten vooraf

Meestal maak je al kosten voordat je überhaupt in het ziekenhuis terechtkomt. Wanneer je klachten krijgt moet je eerst een coronatest afleggen. Als de uitslag positief is –en je dus corona hebt- moet je in quarantaine, maar zolang de klachten niet verergeren hoef je niet naar de huisarts of naar het ziekenhuis. In dat geval vallen de kosten mee. Zelf ben je geen geld kwijt aan een GGD-test, omdat de overheid deze voor je betaalt. Een GGD-test kost de overheid al snel zo’n 65 euro.

Als de klachten toenemen, dan moet je naar de huisarts. Blijkt na een bezoek dat er verder geen actie nodig is? Dan blijven de kosten beperkt tot 30 euro voor het consult. Het totaal aantal kosten (van zowel de test als het consult) komt dan uit op 95 euro.

Naar de verpleegafdeling

Wanneer blijkt dat je wél naar het ziekenhuis moet stijgen de kosten snel. De kosten van een ziekenhuisopname zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren: de intensiteit van de nodige verpleging, de afdeling waar je ligt, de apparatuur die nodig is en hoelang het verblijf in het ziekenhuis duurt (het aantal verpleegdagen). Niet iedereen hoeft meteen naar de intensive care, de meeste patiënten komen op de verpleegafdeling terecht. Dit kost naar schatting zo’n 500 euro per dag. Gemiddeld ligt een coronapatiënt zeven dagen op de verpleegafdeling, en/of dertien dagen op de intensive care. Wanneer een patiënt na behandeling op de verpleegafdeling weer naar huis kan, dan kost dit dus rond de 3.500 euro (7 x 500). De 95 euro aan eerder gemaakte kosten komen daar nog bij.

Opname op de intensive care

Als iemand er echt slecht aan toe is, kan diegene op de intensive care terechtkomen. Dit is een stuk duurder dan de verpleegafdeling, aangezien de intensiteit van de verpleging er veel hoger is en er meer –dure- apparatuur wordt gebruikt. De kosten zijn afhankelijk van hoe ernstig een patiënt eraan toe is. Er zijn drie prijsklassen voor een intensive care-behandeling. Voor niveau 1 geldt een behandelprijs van 2.500 euro, voor niveau 2 is dit 2.800 euro en de kosten van een behandeling voor niveau 3 zijn niet bekend. Onder welk niveau een coronapatiënt valt is niet helemaal duidelijk, maar laten we voor de berekening uitgaan van niveau 1. Als een patiënt gemiddeld 13 dagen op de intensive care doorbrengt dan lopen de behandelkosten op tot zo’n 32.500 euro (13 x 2500). Met de eerdere kosten (testen, huisartsconsult en verpleegafdeling) daarbij opgeteld komt het totale bedrag neer op ongeveer 36.095 euro per patiënt.

Wat betaal je zelf?

Aangezien iedereen in Nederland verplicht is een basiszorgverzekering af te sluiten, betaalt je verzekeraar het overgrote deel van de kosten. Het enige dat jij hoeft te betalen is je eigen risico van 385 euro. Uiteraard betaal je meer wanneer je jouw eigen risico vrijwillig hebt verhoogd.