Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Daltarief van oude energiemeter valt weg

Het afgelopen halfjaar zijn netbeheerders druk bezig geweest om oude energiemeters te vervangen door ‘slimme’ meters. Hoewel inmiddels zo’n zeven miljoen huishoudens gebruik maken van de slimme meter, is nog niet iedereen overgestapt. Dit kan vanaf 1 juli 2021 een verandering op je energierekening tot gevolg hebben. Netbeheerders schaffen het daltarief namelijk af.

De ‘slimme’ meter

Ongeveer 97 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een slimme meter aangeboden gekregen, maar niet iedereen heeft ervoor gekozen om hun oude meter te laten vervangen. De reden dat deze nieuwere meter een ‘slimme’ meter wordt genoemd, is dat deze je meterstanden automatisch doorgeeft aan je netbeheerder. De netbeheerder deelt deze data vervolgens met je energieleverancier, waardoor je je meterstanden niet langer zelf door hoeft te geven. Je kunt er ook voor kiezen om deze functie uit te zetten. In dat geval moet je de meterstanden wél zelf doorgeven.

TF-signaal wordt stopgezet

Het kan voordelig zijn om de meter –nu dit nog gratis is- te laten vervangen, aangezien netbeheerders per 1 juli stoppen met het afgeven van een toonfrequentiesignaal (TF-signaal). Dit signaal zorgt onder andere voor de omschakeling tussen het dag- en nachttarief van het energieverbruik. De beheerders zijn van mening dat het onderhoud van dit signaal relatief duur is en er inmiddels nieuwere, betere technieken beschikbaar zijn.

Dit betekent dat je vanaf juli niet langer gebruik kunt maken van het nachttarief wanneer je een oude meter hebt. Contracten met een dubbel tarief worden omgezet naar een enkel tarief, waardoor huishoudens elk uur van de dag dezelfde prijs voor stroom betalen. Afhankelijk van je contract met je energieleverancier kan een slimme meter juist wel schakelen tussen verschillende tarieven.

Meters en zonnepanelen

Wek je zelf energie op met zonnepanelen? Dan kom je op termijn niet meer onder het aanschaffen van een slimme of digitale meter uit. Nu zie je het energieverbruik nog letterlijk teruglopen wanneer de zon schijnt, maar vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. De overheid maakt het dan verplicht om een meter te gebruiken die verbruik en opwek afzonderlijk registreert.

Meerdere tarieven

Het voordeel van slimme meters is dat ze de mogelijkheid bieden om in de toekomst met meer dan twee tarieven te werken. Dit betekent dat energieleveranciers er op een zonnige of winderige dag voor kunnen kiezen om de energieprijs (overdag) te verlagen. Het idee hierachter is dat de schone opgewekte energie, die niet opgeslagen kan worden, niet verloren gaat maar alsnog wordt gebruikt.

De komende periode krijgen huishoudens met een analoge meter nog een keer een aanbod voor gratis vervanging. Wanneer je op een ander moment uit eigen initiatief een slimme meter wilt laten installeren, ben je hier zo’n 70 euro aan kwijt.