Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Check je verzekering bij verhuur van je woning

Het klinkt aantrekkelijk: Voor een extraatje je eigen huis verhuren als je er zelf niet bent of wanneer je een kamer over hebt. Dergelijke verhuur kan je zo een gratis vakantie opleveren. Maar pas op! Check, voordat je gaat verhuren, je inboedel- of opstalverzekering. Zorg ervoor dat je voor eventuele schade gedekt bent, met betrekking tot zakelijk gebruik. 

De verzekering die je als particulier afsluit, is gebaseerd op gebruik van je huis voor privézaken. Wanneer je je huis verhuurt, gebruik je je huis als zakelijk goed; je verdient er immers geld mee. Ook als je je huis verhuurt via websites als Airbnb, terwijl je geen professionele verhuurder bent, verplichten de meeste verzekeraars je dat je het een verzekeraar laat weten als je de woning verhuurt. Met een zakelijke verzekering betaal je misschien wel het dubbele, maar je bent wel verzekerd voor inbraak, brand en dergelijke, tijdens verhuur.

Verhuurdersgarantie

Wanneer je je huis via Airbnb verhuurt, en je hebt schade als gevolg daarvan, kun je je beroepen op de verhuurdersgarantie van de organisatie. Deze garantie heeft een maximale dekking van 800.000 euro. Airbnb geeft aan dat deze garantie geen gewone opstal- of inboedelverzekering vervangt. Er zitten diverse voorwaarden aan de dekking en niet alles is verzekerd. Voorbeeld van voorwaarden zijn: Alleen een claim indienen als je er niet binnen zeven dagen uit komt met de huurder, binnen 14 dagen de claim indienen, meestal met een proces verbaal en je krijgt altijd dagwaarden uitgekeerd. Contant geld wordt niet gedekt en kunstwerken en sieraden worden beperkt vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Naast een aangepaste opstal- en inboedelverzekering, is het verstandig je als verhuurder ook te verzekeren voor aansprakelijkheid. Wanneer een huurder schade ondervindt door de schuld van jouw huis, bijvoorbeeld door een kast die omvalt en schade toebrengt aan (spullen van) de huurder, kan de huurder dit verhalen op jou als verhuurder. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de betreffende schade dan. Een dergelijke verzekering dekt vaak ook schade die de huurder veroorzaakt aan je inboedel.

Onze verzekeringsspecialisten helpen je graag bij het afsluiten van de juiste verzekeringen voor de woning die je wil verhuren. Ze bekijken de dekking voor je en helpen je bij het maken van een keuze. Je kunt gelijk je andere verzekeringen laten bekijken. Als je namelijk met 3 of meer verzekeringen kunt besparen, dan ga je minimaal 10% minder dan je huidige premie betalen. Dat is mooi meegenomen toch? 

Bekijk mijn verzekeringen