Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Besparen op je hypotheek? Dat doe je zo!

Het lijkt altijd heel moeilijk besparen op je hypotheek, maar wij van Consumind Finance kunnen je daar prima bij helpen. Of je nu een starter bent die een nieuwe hypotheek wil afsluiten óf wanneer je al een hypotheek hebt, maar je rentevaste periode loopt af. Ongeacht je situatie, wij staan voor je klaar om je helpen te besparen op je hypotheeklasten.

Besparen op een nieuwe hypotheek

Als starter komt er bij het kopen van een huis heel veel op je af. Niet alleen hoe jij je huis gaat inrichten, welke verzekeringen je nodig hebt maar ook hoe jij je huis gaat financieren. Wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden om je hypotheek lasten zo laag mogelijk te houden:

Een hypotheek met NHG
Kijk altijd of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Je krijgt hierdoor korting op je rentepercentage van zo’n 0,6%. De NHG is gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde en is de maximale koopsom voor 2017, 245.000 euro.

Een lagere hypotheekrente door eigen vermogen
Vroeger veel gespaard waardoor je een groter eigen vermogen hebt? Dit betekent dat je minder geld hoeft te lenen voor je hypotheek. Vanaf 2017 mag de maximale hypotheek nog maar 101% van de waarde van je woning zijn. Breng je dus meer eigen geld mee, dan wordt je hypotheek lager en wordt het risico voor de hypotheekverstrekker lager. Hierdoor gaat je rente ook omlaag.
 

Besparen op de huidige hypotheek

Ook wanneer je al een hypotheek hebt, zijn er mogelijkheden om te besparen op je hypotheek. Vaak is dit niet bekend en dus betaal je misschien wel structureel teveel aan hypotheeklasten.

Vraag om korting
Geldverstrekkers werken over het algemeen met een basisrente die zo ongeveer rond de 60% van de woningwaarde ligt. Wil je meer geld lenen, dan krijg je te maken met een extra risico-opslag. Het kan dus goed zijn dat je aan het begin van je hypotheek veel meer rente betaalt. Heb je ondertussen afgelost, is je huis meer waard geworden door een verbouwing of heb je een deel van je hypotheek bij elkaar gespaard in een belegging- of spaarpot, dan kun je om korting vragen.
 

Tussentijds aflossen
Een financiële meevaller waardoor je meer spaargeld bezit? Dan doe je er mogelijk verstandig aan om een deel van je hypotheek tussentijds af te lossen. De meeste banken hebben in de voorwaarden vastgelegd dat je rond de 10% en 20% boetevrij mag aflossen. Let op, tussentijds aflossen is niet voordelig bij een spaarhypotheek. Je kunt je geld dan beter extra storten in je spaarpolis, als dat kan. 
 

Ga hypotheek shoppen wanneer je rentevaste periode afloopt
Wanneer je rentevaste periode afloopt krijg je drie maanden van tevoren een nieuw rentevoorstel. Je kunt dan ook zonder boete je gehele hypotheek aflossen. Ook kun je boetevrij overstappen naar een goedkopere hypotheekverstrekker of een andere hypotheekvorm.

Wij van Consumind Finance willen onze klanten zoveel mogelijk helpen om te besparen op de vaste lasten, dus ook op de hypotheeklast. Daarom kunnen wij je kosteloos in contact brengen met een onafhankelijke hypotheek adviseur bij jou in de buurt. Samen met jou bekijkt de adviseur alle mogelijkheden om te besparen op je vaste lasten.