Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Auto’s met contactloze sleutel niet zomaar meer goedgekeurd

Keyless entry, oftewel sleutelloze entree, een techniek om het voor de autobezitter gemakkelijker te maken. Dat deze techniek ook criminelen aantrekt, is inmiddels een doorn in het oog van verzekeraars. Daarom worden vanaf volgend jaar auto’s met een zogeheten keyless entry niet meer ‘zomaar’ goedgekeurd door keuringsinstantie Kiwa SCM.

Met Keyless entry is het slot door middel van een RFID-chip in de sleutel automatisch te openen. Vooral auto’s uit 2017 en ouder zijn makkelijk te kraken. Autodieven hebben apparaatjes, waarmee ze zoeken naar signalen van autosleutels. Als die binnen bereik zijn, omdat de sleutel bijvoorbeeld in de hal ligt, kan het signaal worden gekopieerd en de auto worden geopend.

Goedkeuring
Als autobezitter met Keyless entry moet je goedkeuring hebben van Kiwa SCM, wanneer je diefstal opgeeft bij de verzekering. Zonder goedkeuring ontvang je niks. Maar ook met goedkeuring kunnen verzekeraars al weigeren. Wanneer er geen inbraakschade is, is er volgens de meeste verzekeraars geen diefstal. Geen diefstal is geen vergoeding.

Preventie
De meest effectieve vorm van preventie is zorgen dat de sleutel wanneer deze niet gebruikt wordt in een stalen kistje ligt of in aluminiumfolie gewikkeld is. Daarnaast kunt u er voor zorgen dat de sleutel zich niet binnen 6 meter van een buitenmuur bevindt of dat u Keyless Entry uitschakelt in het menu van de auto.

Beveiligingssysteem
Kopers van een afgekeurde auto kunnen problemen met de verzekering voorkomen door zelf een beveiligingssysteem te laten installeren. Bijvoorbeeld een beveiliging waardoor de sleutel pas reageert als een sensor in de sleutel beweging detecteert.