Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aanvullende zorgverzekering minder in trek


In de afgelopen acht jaar is het aantal verzekerden met een aanvullende zorgverzekering flink gedaald. Het percentage liep van 93 naar 83,6 procent. Dat blijkt uit de zorgthermometer van business intelligence centrum Vektis.

Ruim driekwart van de consumenten die een aanvullende verzekering hebben, heeft een dekking voor tandartskosten. 44,8 procent van de zorgkosten die vergoed zijn onder de aanvullende verzekering, is bedoeld voor tandheelkundige zorg, waarna paramedische zorg (hier valt ook fysiotherapie onder) volgt met 28,6 procent.

Krimp en groei

Het marktaandeel heeft voor de verzekeraars onderling divers uitgepakt; sommige verzekeraars groeiden, zoals Stad Holland, Zorgdirect, Anderzorg en Zorg en Zekerheid, andere zijn gekrompen. Achmea, CZ, Menzis en VGZ, de vier grote zorgverzekeraars, zien de laatste jaren hun marktaandeel slinken. In 2018 hebben ze gezamenlijk een marktaandeel van 86,5 procent. In 2017 was dit nog 88,4 procent en in 2006 91 procent. De zorgpremie (de aantrekkelijkheid ervan) is de belangrijkste oorzaak van de groei van diverse verzekeraars.

Ook collectief minder in trek

Verder valt het op dat steeds minder consumenten zich laten verzekeren in collectief verband. Dat komt wellicht doordat de premieverschillen tussen collectieve en individuele verzekeringen steeds meer afnemen (23 euro tegenover 50 euro per jaar afgelopen jaren) of doordat gemeenten steeds minder minimapolissen aanbieden. Minimapolissen zijn gemeentepolissen met een lagere premie dan een reguliere zorgverzekering, omdat de gemeente zelf financieel bijdraagt. Verder is het eigen risico lager of nul.

Overstappen van zorgverzekering

Verzekerden mogen elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In november krijg je van de verzekeraar altijd bericht over de premie voor het volgende jaar. Vanaf dat moment kun je weer verzekeringen gaan vergelijken, ook via www.consumindfinance.nl. Indien je besluit over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en je huidige zorgverzekering zelf voor 1 januari hebt opgezegd, dan heb je nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te zoeken. De nieuwe zorgverzekering zal dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari ingaan.