Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

(Aanvullende) zorgverzekering 2020: wat te betalen?


Heb je al gekeken of jouw zorgpremie of je dekking verandert in 2020? Het is wijs dat te checken, omdat er een en ander gaat wijzigen. Ook met betrekking tot aanvullende verzekeringen. In het komende jaar verwacht driekwart van de verzekerden weer te kiezen voor een aanvullend pakket. Dat blijkt uit een onderzoek van veldwerkorganisatie Panel Inzicht, in opdracht van Pricewise, onder 1000 respondenten.


Dat er opnieuw zoveel mensen kiezen voor een aanvullende verzekering is opmerkelijk, omdat 57 procent van de Nederlanders dat aanvullende pakket in 2019 (bijna) niet hebben gebruikt. Dat de premie van de zorgverzekering volgend jaar stijgt, heeft geen invloed op de keuze voor een aanvullende verzekering. Mensen (71 procent van de ondervraagden) kiezen graag voor zekerheid. Vooral voor tandarts (77 procent), fysio (64 procent) en opticien  (40 procent) wordt extra verzekerd.

Fysiotherapie duurder

Hoewel de premies van de meeste aanvullende verzekeringen volgend jaar niet (veel) veranderen, geldt iets anders voor de dekking voor fysio. In 2020 ga je meer betalen voor een zorgverzekering met (onbeperkte) vergoeding voor fysiotherapie. Aanvullende verzekeringen voor fysio worden duurder, sommige bestaande pakketten worden geschrapt (in 2020 zijn er slechts drie zorgverzekeraars die een volledige dekking aan fysio bieden, voor dergelijke pakketten betaal je volgend jaar bijna 80 euro meer aan premie) en voor veel verzekeraars moet je een medische voorselectie ondergaan. Aan de hand daarvan kunnen verzekeraars je zelfs weigeren, wanneer blijkt dat je te veel verwachte kosten gaat krijgen. 

Meer risico

Doorgaans is de gedachte: hoe ouder je wordt, hoe meer risico je ervaart met betrekking tot zorg. Dit blijkt ook uit de cijfers van de aanvullende verzekerden. Van de 65-plussers heeft ruim 85 procent een aanvullende verzekering. Dit tegenover 66 procent van de 18- tot en met 34-jarigen. Ruim driekwart geeft aan volgend jaar niet het eigen risico te verhogen. Dat mensen hiervoor ook voor zekerheid kiezen is opvallend. Meer dan de helft van de verzekerden verwacht het eigen risico dit jaar niet op te maken. Het is belangrijk jezelf af te vragen wat je nodig hebt en je pakket daarop te baseren. Net als je eigen risico wellicht? In de praktijk wordt er nog weinig overgestapt (afgelopen jaar deed 7 procent van de Nederlanders dat) en voor dit jaar ligt die verwachting niet veel hoger.