Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in 2023

Eind 2023 zijn er in Nederland 80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Volgens duurzaam onderzoeksbureau Good zijn dat 6 miljoen huishoudens. Dit meldt het bureau op basis van zijn ‘Zonne-energie 2023-scenario’.

42% meer zonnepanelen dan in 2016

Bijna 2,5 procent van de Nederlandse stroom wordt momenteel met zonnepanelen opgewekt. Ter vergelijking: dat zijn 12 miljoen panelen op een oppervlakte van 12 km2, verdeeld over 730.000 huishoudens. Rolf Heynen, de directeur van Good!, stelt dat vanaf 2010 de markt voor zonnepanelen elk anderhalf jaar is verdubbeld. 'Deze groei zal tot 2024 doorzetten. Niet in 2030, maar al in 2023 zal door deze groei aan zonnepanelen een kwart van de totale doelen van het nationaal Klimaat- en Energieakkoord gerealiseerd zijn. Vorig jaar zijn er zelfs 42 procent meer zonnepanelen geplaatst dan het jaar daarvoor.’

Achtste land ter wereld

'Nederland is op dit moment het achtste land ter wereld als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen die worden geplaatst’, aldus Heynen. 'Dit komt door een gunstige salderingsregeling, waardoor het voor consumenten en kleine bedrijven interessant is om zonnepanelen op daken te plaatsen. De terugverdientijd van zonnepanelen is nu vijf tot acht jaar, terwijl de panelen 25 jaar meegaan.’ Salderen betekent dat de energieleverancier op de jaarrekening tegen hetzelfde tarief de stroom, die de zonnepanelen opbrengen, met de stroom die is verbruikt, verrekend.

Heb jij het voordeligste tarief? 

Wanneer je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan verbruikt, dan kun je de overgebleven kWh natuurlijk terugleveren aan de energieleverancier. Hiervoor ontvang je een vergoeding. De vergoeding die je hier voor krijgt wordt ook wel het kale terugleveringstarief genoemd. Dit is een tarief zonder belastingen en overheidsheffingen. Het is soms nog wel eens schrikken, want dit tarief kan lager uitvallen dan dat de meeste mensen denken. Wil jij weten welke energieleverancier jou het gunstigste terugleveringstarief kan bieden? 

Groei gepaard met problemen

Good! laat met zijn scenario zien dat het aandeel van zonnepanelen enorm groeit. Echter, de groei brengt enkele problemen met zich mee. In 2023 zijn er naar verwachting 30.000 installateurs nodig om de zonnepanelen te kunnen plaatsen. Dat is een groei van 700 procent. Om de doelstellingen van het Klimaat- en Energieakkoord te bereiken, en daarvoor zoveel mogelijk installateurs vanuit Nederland in te zetten, is investeren in onderwijs nodig. Ten tweede zullen pieken op het elektriciteitsnet ontstaan, doordat de zon alleen overdag schijnt bijvoorbeeld, en vooral tussen februari en oktober. Energieopslag is daarom onmisbaar.

Tevens concluderen de onderzoekers dat de groei van zonne-energie en windenergie niet genoeg is, omdat steeds meer elektrisch gedaan wordt. Zoals de elektrificatie van woningen en elektrisch rijden. Gas- en olieverbruik vermindert, maar energieverbruik vermeerdert des te meer.