Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

5G-netwerk niet ver weg meer

De opvolger van 4G, 5G, laat niet lang meer op zich wachten. Organisatie 3GPP, die over de nieuwe 5G-standaard gaat, heeft de standaardisering van het netwerk afgerond. Inmiddels ligt er een compleet ontwerp klaar, waarmee providers aan de slag kunnen.

Voordat verdere informatie over de totstandkoming van het uitgewerkte plan wordt gegeven, volgt er eerst wat informatie over wat 5G precies is. Wat 5G kenmerkt, is vooral de hele hoge snelheid van het netwerk, ook onderweg. Deze is veel sneller dan je draadloze privénetwerk en het huidige 4G-netwerk. Verder zijn er bij 5G nieuwe toepassingen, die een heel groot verschil kunnen maken, mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het opereren van patiënten op afstand, via een videoverbinding. Bij de netwerken van de toekomst is de vertraging tussen zender en ontvanger lager dan de huidige netwerken. Dat merk je vooral bij bijvoorbeeld gamen of wanneer je vanaf een afstand een pc probeert te bedienen.

Twee periodes

Het 5G-ontwerp werd in twee periodes gemaakt. Het eerste deel, waarbij de communicatie tussen de telefoon en zendmast 5G is, maar er (achter de mast, denk aan telefoontjes die worden overgedragen van mast tot mast) ook nog gebruik wordt gemaakt van de 4G- en andere verbindingen, is in december 2017 afgerond. Het tweede deel onlangs, waarbij inmiddels alles (voorkant én achterkant van de mast) over is op de nieuwe standaard.

Meer dan verbinding mobiele apparatuur

5G is veel meer dan een verbinding voor mobiele apparaten. Dit netwerk heeft namelijk twee frequentieblokken. Een blok onder 6 GHz (voor mobiele apparaten) en een van 24 tot 86 GHz (dit blok kan worden ingezet voor een hoge bandbreedte of voor korte afstanden). Vanwege die verschillende frequenties kan er van alles op het netwerk worden aangesloten. Van huishoudelijke apparatuur tot servers, maar ook auto's en tv's.

5G en Nederland 

In Nederland wordt er op dit moment alleen getest met 5G. De verwachting is dat Europeanen in 2020 met concrete toepassingen van 5G aan de slag kunnen. In veel landen wordt daarom eerst ingezet op 4G+, een snellere variant van 4G.