Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verhuur van de koopwoning

Er zijn twee vormen van het verhuren van je koopwoning: tijdelijke verhuur en definitieve verhuur. Tijdelijke verhuur kan handig zijn als je een andere woning hebt gekocht, maar je oude nog niet kwijt kunt of wilt. Wel moet je er rekening mee houden dat de rente van de woning nu niet aftrekbaar is. Daarnaast heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Het verhuren kan bovendien gevolgen hebben voor je lopende verzekeringen, zoals je woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

Leegstandwet

Omdat de huurder een uitgebreide bescherming geniet, kun je ook bij uw gemeente een vergunning aanvragen, zodat je tijdelijk kan verhuren op basis van de Leegstandwet. De uitgebreide bescherming vervalt dan en je kunt onder andere zelf de verhuurprijs bepalen. Je kunt er ook voor kiezen om de woning definitief te verhuren. Hierbij geldt ook dat er toestemming nodig is van de hypotheekverstrekker. De wet Leegstand geldt hierbij echter niet. 

Hypotheekrenteaftrek bij verhuren woning

Als je de woning verhuurt, valt de woning binnen box drie: inkomen uit sparen en beleggen. Je kunt dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek als je verhuurt. Het huurinkomen is echter onbelast.

Huurcontract bij verhuur van uw woning

Bedenk wel dat het verhuren van jouw woning risico’s meebrengt: de huurder kan een hennepkwekerij in je woning beginnen, ieder weekend grote feesten geven, of op eigen initiatief gaan verbouwen. Zorg er daarom voor dat ujemet de verhuurder een huurcontract opstelt en dat je deze laat ondertekenen.

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: woning van Nick_Nick/ Shutterstock.com