Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geldverstrekkers dwarsbomen verduurzaming

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat een kwart van de hypotheekverstrekkers huizenkopers weigert een hogere lening voor verduurzaming van de woning te geven. Zijn ze wel gewillig? Dan vaak alleen tegen een hoge rente.

VEH, de belangenvereniging voor huiseigenaren, roept hypotheekverstrekkers op kopers te helpen bij verduurzaming. Deze oproep gaat gepaard met een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Plus 6 procent
Momenteel mogen huizenbezitters 6 procent meer dan de volledige koopsom van hun woning lenen, wanneer ze dat extra geld gebruiken voor verduurzaming van de woning. Die verduurzaming houdt bijvoorbeeld in: plaatsing van dubbel glas, een warmtepomp of zonnepanelen.

Hypotheekadvies aanvragen

Minder CO2
Het kabinet wil, met het Klimaatakkoord, de uitstoot van het broeikasgas CO2 verminderen. In zijn eentje is dat moeilijk realiseerbaar; met de 6 procent-regel wil het kabinet de verduurzaming van woningen stimuleren, maar voor een positief resultaat dienen hypotheekverstrekkers mee te werken.

Gewillig of toch niet?
Als er dan een geldverstrekker is, die wel een hoger bedrag wil lenen, loop je zomaar de kans dat je die extra procenten kunt lenen tegen een hoger rentepercentage. Die renteopslag kan oplopen tot meer dan een half procent, blijkt uit het onderzoek van VEH. Bij 9 van de 31 onderzochte hypotheekverstrekkers was dit het geval. 8 ervan doet niet mee aan de verduurzamingshypotheek en 14 geldverstrekkers geven de hypotheek zonder daarvoor extra geld in rekening te brengen en daarmee zelf (extra) te profiteren.

Hypotheekadvies aanvragen