Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Garant staan voor hypotheek

Afgestudeerd en net begonnen met werken? Vaak is dat het moment dat het verlangen naar een eigen woning begint te kriebelen. Geen last meer van huurbazen die kapotte cv’s te laat laten repareren, of eindelijk een eigen plek zonder de strenge regels van ouders. Maar een hypotheek verkrijgen kan een probleem zijn als starter. In dat geval kunnen uw ouders besluiten u te helpen, door garant te staan voor de hypotheek. Hoe dat precies werkt lichten wij graag toe.

Wat is garant staan hypotheek?

Sinds de hypotheekregels flink zijn verscherpt is het lastiger voor starters om een huis te kopen. Vaak zijn de inkomens van starters in het begin laag, waardoor dit soms te laag is om zelf een hypotheek af te sluiten. Een oplossing hiervoor is dat bijvoorbeeld uw ouders garant staan voor de hypotheek. Uw ouders zijn dan aansprakelijk als u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. In het ergste geval draaien ze ook voor de hypotheekschuld op.

Vaak willen hypotheekverstrekkers alleen de garantstelling voor hypotheek verstrekken als er een relatie is tussen de hypotheekafnemer en degene die garant staat, zoals bij een ouder-kind relatie. U kunt wellicht nu niet de volledige hypotheeklast dragen. De hypotheekverstrekker verwacht dat u als starter in de toekomst wel meer gaat verdienen, waardoor u wel zelf uiteindelijk volledig de hypotheeklast kan betalen. Uiteraard wordt er door de hypotheekverstrekker gekeken of uw ouders genoeg vermogen hebben en of er verwacht wordt of u meer gaat verdienen in de toekomst.

Betalen uw ouders een gedeelte van de hypotheek? De belastingdienst ziet dat als een gift. Als het totaalbedrag boven de jaarlijkse vrijstelling is, dan betalen uw ouders daarover belasting. De vrijstelling is afhankelijk van uw leeftijd.

Garant staan voor hypotheek en Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie dat als u, buiten uw schuld om uw hypotheeklasten onverwachts niet meer kunt dragen en daardoor noodgedwongen de woning moet verkopen, de schuld wordt kwijtgescholden. Denk hierbij aan een scheiding, werkloos of arbeidsongeschikt raken waardoor de lasten onbetaalbaar zijn geworden. Als uw ouders garant staan voor de hypotheek dan is het echter niet mogelijk om de hypotheek onder de voorwaarden van NHG af te sluiten.

Garantstelling hypotheek en hypotheekakte

Wanneer uw ouders garant staan voor de hypotheek dan moeten ze ook de hypotheekakte ondertekenen. Uw ouders worden als hoofdaansprakelijke gezien voor de hypotheek. Kunt u de hypotheeklasten niet meer betalen? Dan worden uw ouders aangesproken om de hypotheeklast te betalen.

Garant staan hypotheek opheffen

Heeft u stappen gemaakt in uw carrière en daardoor een hoger inkomen? Kunt u daardoor makkelijk zelf de hypotheeklasten betalen? Dan kan de garantstelling voor de hypotheek vervallen. Om de hypotheek garantstelling op te heffen moet u een verzoek hiervoor indienen bij de hypotheekverstrekker.

Garant staan hypotheek of borg staan

Garant staan voor een hypotheek is anders dan borg staan voor een hypotheek, toch worden deze termen vaak door elkaar gehaald. Bij borg staan hoeft de borgdrager pas te betalen als er schriftelijke aanmaningen of ingebrekestellingen zijn. Bij garant staan voor een hypotheek moet degene die garant staat al bij het eerste verzoek van betaling hier al aan voldoen.

Andere mogelijkheden dan garant staan hypotheek

Uw ouders kunnen ook op andere manieren helpen dan garant staan, met:

  • een lening
  • een schenking
  • het kasrondje
  • verhuur van de woning
  • gebruik van de overwaarde van de woning van uw ouders
Lening

Ze kunnen besluiten u een lening te verstrekken. Hierover moet wel rente betaald worden. De rente is wel aftrekbaar van de belasting als de lening afgelost, zoals gebeurt bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek. De rente moet wel vergelijkbaar zijn als rente als van een hypotheek, symbolische rente van 1% is dus niet mogelijk.

Schenking

Uw ouders kunnen u geld schenken, waarbij aantoonbaar moet zijn dat dit wordt gebruikt voor de koop van een woning, aflossing van de hypotheek of afkoop van de erfpacht. Er is een maximum gesteld aan hoeveel uw ouders belastingvrij mogen schenken.

Kasrondje

Bij een kasrondje lenen uw ouders u geld voor de aankoop van de woning en schenken ze in hetzelfde kalenderjaar u een bedrag. De rente over de lening mag u onder voorwaarden aftrekken van de belasting.

Verhuren van de woning

Uw ouders kunnen ook besluiten de woning voor u te kopen en vervolgens aan u te verhuren. Omdat de woning niet het hoofdverblijf is van uw ouders kunnen ze geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde woning ouders

Als uw ouders overwaarde hebben op hun eigen woning, dan kunt u dit gebruiken als onderpand voor een deel van uw hypotheek. Uw ouders lopen wel het risico dat ze hun eigen woning moeten verkopen, als u de hypotheeklasten van uw woning niet meer kan betalen.

Meer interessante pagina's: Hypotheekrente - Spaarhypotheek - Kosten hypotheek oversluiten - De maandlast van uw hypotheek 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Garant staan voor hypotheek van Photographee.eu/Shutterstock.com