Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tips om sluipverbruik tegen te gaan


Sluipverbruik; het is iets waar we allemaal last van hebben, maar waar we ons vaak niet bewust van zijn. We hebben veel elektrische apparaten in huis die ongemerkt en onnodig extra energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat, spelcomputer of printer. Wat is sluipverbruik precies en hoe kun je het tegengaan?

Elk elektrisch apparaat met externe stroomtoevoer is een sluipverbruiker. Dit betekent dat het apparaat ongemerkt stroom afneemt, ook wanneer je het niet gebruikt. Meestal hebben zulke apparaten een ‘stand-by’ modus. In dat geval is er vaak een lampje dat dit aantoont. Toch is het energieverbruik niet altijd duidelijk. Dat een vriezer, airco, televisie en elektrische kookplaat stroom verbruiken is logisch, maar hoeveel het verbruik precies is weten veel mensen niet. Daarom hebben wij uitgezocht wat het stroomverbruik per apparaat is! Zo krijg je meer inzicht en kun je kijken of je apparaten weg doet, of verwisselt voor energiezuinigere exemplaren. Dit kan je veel geld besparen.

Handige tips tegen sluipverbruik

Een aantal apparaten kan nu eenmaal niet zonder stroom. Decoders en modems moeten continu een signaal opvangen en koelkasten of vriezers vragen ook om een constante stroomtoevoer. Kortom: je kunt niet op elk apparaat besparen. Toch is het zeker de moeite waard om onnodig sluipverbruik tegen te gaan. Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.

  1. Zet apparaten uit

Wanneer je een apparaat niet gebruikt, kun je deze het beste uitzetten. In de stand-by stand zal deze namelijk stroom blijven gebruiken, terwijl dit vaak niet nodig is.

  1. Haal de stekker uit het stopcontact

Niet alle apparaten hebben een duidelijke stand-by stand of uitknop (bijvoorbeeld opladers). In dat geval doe je er goed aan om de stekker uit het stopcontact te halen. Dit kan natuurlijk vervelend zijn als je het apparaat regelmatig gebruikt. In dat geval kun je ervoor kiezen om een stekkerdoos met aan- en uitschakelaar te installeren. Op die manier kun je snel én eenvoudig alle sluipverbruikers uitschakelen.

  1. Bespaarstekker

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten. Een bespaarstekker kan dan een goede oplossing zijn. Deze plaats je tussen het apparaat en het stopcontact, waardoor er geen energie wordt doorgelaten wanneer het apparaat in de stand-by modus staat. De stekker zelf gebruikt ook stroom, maar die hoeveelheid is minimaal. Op deze manier bespaar je dus kosten en verspil je minder energie!