Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Slimme meter wordt verplicht bij zonnepanelen


Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen of heb je dat al gedaan? Check dan even voor de zekerheid het Klimaatakkoord (slimme meter!) van kabinet-Rutte 3, dat onlangs is gepresenteerd. 

Het was al eerder bekend, maar de huidige salderingsregeling blijft tot 2023 gelden. Met de salderingsregeling krijg je geld terug voor teruggeleverde energie. Wanneer je zonnepanelen hebt, wek je je eigen energie op. Omdat dat vaak meer is dan je zelf verbruikt, kun je de overige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je energiemeter loopt daardoor terug of de slimme meter registreert dat je teruglevert. Op de jaarrekening van de energiemaatschappij wordt de stroom uit de zonnepanelen verrekend met de stroom die je hebt verbruikt (tegen hetzelfde tarief).

Andere opzet

Met betrekking tot zonne-energie gaat er in de nabije toekomst één en ander veranderen. Het huidige kabinet vindt de salderingsregeling te gunstig en heeft daarom in het Klimaatakkoord een andere opzet opgenomen. Zo komt er vanaf 1 januari 2023 een nieuwe fiscale regeling, waarbij zonnestroom, die je teruglevert aan je energieleverancier, volgens de kale leveringsprijs wordt vergoed. Daarboven komt een compensatie van de overheid, maar die wordt in de loop der jaren afgebouwd. Vanaf 2030 krijg je als eigenaar van zonnepanelen alleen nog de kale stroomprijs van je energieleverancier vergoed. Als je eigen zonnestroom zelf consumeert, hoef je daar verder geen belasting over te betalen. Het wordt dus aantrekkelijker om zonnestroom zo veel mogelijk in te zetten voor direct verbruik of opslag, bijvoorbeeld als je een elektrische auto hebt. Dan bespaar je nog steeds de volle 22 cent per kilowattuur, die je anders betaalt voor de afname van stroom van je energieleverancier.
Wanneer je binnen nu en twee jaar zonnepanelen koopt, dan is volgens het kabinet de terugverdientijd van 7 jaar nog van kracht.

Slimme meter

Voor de nieuwe regels is het nodig dat zonnestroom, die particulieren zelf opwekken, apart gemeten kan worden. Momenteel hebben veel particuliere energieopwekkers nog de oude terugdraaimeter (de Ferrarismeter) in gebruik. Met deze meter zie je de meter teruglopen, wanneer er eigen energie wordt teruggeleverd aan de leverancier. Met een digitale/’slimme’ meter kan de zelf opgewekte zonnestroom apart worden geregistreerd. Volgens het Klimaatakkoord is het per 1 januari 2023 verplicht een dergelijke meter in huis te hebben.