Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Opbrengst zonne-energie

Het lekkere zonnige weer, waarbij de zon veel en fel schijnt, is voor zonnepaneelbezitters, maar ook voor energieleveranciers en verkopers van zonnepanelen, een feestje. Door het zonnige weer brengen zonnepanelen in de eerste helft van 2018 veel meer op dan gebruikelijk. Records worden steeds verbroken.

Opbrengst zonne-energie

De afgelopen tijd waren er veel topdagen met betrekking tot zonne-energie. Veel dagen in mei, in de laatste week van juni en begin juli, konden meer dan 200.000 mensen voorzien worden van energie.

Meer zonuren zorgen voor meer geld?

 Als je als zonnepaneelbezitter denkt dat met meer zonuren ook meer geld te verdienen valt, kom je een beetje bedrogen uit. Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen, rekende uit hoe groot het verschil is tussen de opbrengst van zonne-energie tussen de lente van vorig jaar en dit jaar. Dit deed hij op basis van de gegevens bij Energieopwek.nl, gekeken naar de gemiddelde waarden per woning voor Nederland. Uit zijn berekening bleek dat het tweede kwartaal  weinig verschilde van het jaar ervoor (plus 1,1 procent). In april en juni is er in 2018 minder zonne-energie opgewekt ten opzichte van dezelfde maanden in 2017. In mei zie je wel een groot positief verschil (circa plus 12 procent). Als we uitgaan van een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kWh verdiende een eigenaar van zonnepanelen ongeveer 10 euro meer in de maand mei van 2018, dan in de maand mei van 2017.

Verdiensten zonnepanelen

Op de echt zonnige dagen is zonne-energie goed voor ongeveer 1 procent van de totale Nederlandse energievraag. De verkoop van zonnepanelen neemt met hoge snelheid toe. Momenteel liggen er 40 procent meer panelen dan een jaar geleden. Ben je benieuwd hoeveel je kunt verdienen op zonnepanelen? Een voorbeeld: 10 zonnepanelen kosten 4400 euro in totaal. Die leveren samen 2360 kWh stroom (470 euro) op. Met die vergelijking heb je de investering in 9 jaar terugverdiend, terwijl de levensduur van zonnepanelen 25 jaar is.

Veelbelovend

Lector Visser vermoedt dat er steeds meer zonnepanelen verkocht zullen worden. Hoewel de opbrengst zonne-energie qua aandeel nog klein is (0,5 procent van de finale Nederlandse energievraag), denkt Visser dat zonnepanelenverkoop een veelbelovende toekomst wacht, aangezien mensen het interessant vinden en bewuster worden van energieopwekking. “De ontwikkeling gaat razendsnel. Nu is het nog niet veel, maar als de groei doorgaat, komen we uit op een paar procent. Uiteindelijk komen we dan over 20, 25 jaar op 10 procent. Dan is het wel een significant aandeel.”